Skovene holder verden i live
Det lyder voldsomt at kalde skovene for verdens lunger, men det er nu et faktum, som vi ikke kan løbe fra. Skove og træer er det mest effektive middel til at hive kulstof ud af atmosfæren, og hvad betyder det så? Det betyder at træer optager luftens CO2 gennem bladende og lagre det – dermed er de en kæmpe hjælp i den massive belastning af klimaet som CO2 udgør.
Hvad er der værd at vide om skovene?
- Træerne optager CO2 gennem bladende og nålene, i takt med at de vokser.
- Når et træ engang dør, frigives kulstoffet igen til luften.
- Store og ældre skove skaber et større lager af kulstof, som skoven skåner atmosfæren for.
- Regnskove binder særligt meget kulstof.
- Skovene dækker omkring en tredjedel af jordens landareal.
Skov og klimakrisen hænger sammen – omend det er lidt kompliceret
Puha nu kan det godt gå hen og blive lidt tungt læsestof – for hvordan hænger skov og klimakrisen egentlig sammen?
Vi gør i det efterfølgende et forsøg på – helt overordnet – at forenkle den ellers komplicerede historie mellem skov og klimakrisens sammenhæng.
Skovens fornemmeste opgave for os er at holde balance i koncentrationen af CO2 i atmosfæren, og derfor er det yderst vigtigt, at vi værner om vores skove. Desværre ryddes der mere og mere skov verden over, hvilket resulterer i mindre natur og færre træer til at optage CO2 fra atmosfæren.
Der kommer samtidig mere viden om klimaeffekter af skov, som ikke nødvendigvis har noget med CO2 at gøre. Skov optager eksempelvis mere varme fra solen end andre overflader, fordi skov er forholdsvis mørkt. Det har en globalt opvarmende effekt, samtidig udleder træer også forskellige naturlige kemiske emner og partikler, som også kan have en opvarmende effekt.
Trods disse faktorer er status i debatten stadig, at skovens kulstofslagring betyder mest for klimaet, i hvert fald i Danmark, hvor andre arealer som marker og byer også opsuger en del solvarme, i modsætning til snedækkede overflader og ørkener.
Træ er samtidig et yderst nødvendigt materiale i den grønne omstilling
Lige så vigtigt som det er at bevare træer og skove, lige så vigtigt er det efterhånden at bruge træ som materiale i for eksempel byggesektoren.
Træ er med til at erstatte stål, beton, plast og andre oliebaserede materialer. Træ kræver generelt langt mindre energi at producere og forarbejde, samtidig kan træ også lettere genbruges og genanvendes. Allerede i dag genbruger vi papir i mange forskellige former for emballage, og der er en konstant udvikling i gang omkring genanvendelse af eksempelvis papir.
I dag importeres der ca. 76% træ til Danmark. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi får etableret nye skove og ekstra hjælpe-træer, så vi generelt kan øge produktionen skånsomt i en del af skovene.
En skånsom træproduktion betyder, at der samtidig tages hensyn til skovenes naturværdier samt drikkevandsbeskyttelse.
Flere og flere globale og lokale projekter går efter samme mål
Tilbage i 2011 gik en række lande sammen i den såkaldte ’Bonn Challenge’, om at få genetableret 350 millioner hektar skov på verdensplan i 2030. Bare i Afrika har en række lande sat sig et mål om at få genetableret 100 millioner hektar.
Siden Paris-aftalen i 2015 er skovens klimaeffekt kommet i et skarpt fokus. I denne aftale blev verdens lande i Paris enige om at stoppe den globale opvarmning inden den når 2 grader og gerne allerede ved 1,5 grader.
Vi oplever generelt flere små og store tiltag, der fokuserer på at få genskabt skov og ikke mindst naturlige og stærke økosystemer, til gavn for både mennesker og klimaet.
Udover de store internationale initiativer er der flere og flere lokale projekter rundt om i verden, hvor genetablering af især skov er på dagsordenen.
En grønnere fremtid
Flere forskere og miljøforkæmpere er enige om, at vi skal satse på biodiverse skove, der passer til den lokale natur og menneskene, der lever i områderne.
Naturlige og mangfoldige skove er mere eller mindre nøglen til at begrænse klimaforandringerne og gå en grønnere fremtid i møde.
Er du ikke allerede en del af Velkommen-familien?
Tilmeld dig her
Du kan blive endnu klogere på disse links, hvor vi selv er blevet inspireret og har fundet tal.
Danmarks Naturfredningsfond – Skovene er verdens lunger
Verdensskove.org – Kan skovene redde klimaet?