Læsetid: 4 min.

10 tips til større luft i budgettet hos børnefamilien

Penge_budget_sparetips

For mange børnefamilier er der overraskende store besparelser at hente ved at foretage forskellige små ændringer i hverdagen. Disse besparelser kan du opnå, hvis du dykker ned i det daglige forbrug. Læs videre og få vores 10 bud på, hvor i kan spare for at få lidt luft i budgettet. De store syndere i en husstands elforbrug er vask, underholdning og køle- og fryseapparater, der udgør hhv. 22%, 19% og 15% af et parcelhus’ elforbrug. Herunder finder du fem sparetips, der er enkle at gå til, som du formentlig ikke vil kunne mærke i dagligdagen – udover på elregningen:

1. Spar penge på mad

Mad er en af de helt store udgifter i de fleste børnefamilier. Både fordi det er nemt i en travl hverdag at ty til dyre løsninger, som f.eks. take-away, og fordi man let ender med madspild.

Der er især mange penge at spare ved at reducere madspild. Ifølge Forbrugerrådet Tænk – koster en gennemsnitlig familie med to voksne og to børn 7.200 kroner om året. Heldigvis er der nogle relativt enkle løsninger. I kan spare lidt på madbudgettet ved at lave en madplan for ugen og/eller gå gennem jeres køleskab og fryser med jævne mellemrum for at få spist maden, før den bliver dårlig.

2. Hæng dit vasketøj til tørre og brug vaskemaskinens centrifugeringsfunktion

Ved at undgå tørretumbleren og hænge dit tøj til tørre, kan du både tage hensyn til miljøet og pengepungen, ved at bruge mindre el hos dit elselskab. Derudover kan du ovenikøbet skåne dit tøj for slitage, hvilket også kan give besparelser i det lange løb – win-win situation! Hvis ikke du kan undvære tørretumbleren, kan noget så enkelt som at centrifugere tøjet efter vask, reducere tørretiden og dermed spare en del penge.

3. Køb brugt eller byt med venner og familie

Uanset om det er børnetøj, en ny bil, møbler eller noget helt andet, du skal have, er der ofte mange penge at spare ved at købe brugt. Du kan shoppe via Facebook Marketplace, på DBA, i genbrugsbutikker eller gennem en af de mange nye apps, der findes. Tjek bl.a. appen ’freemi’ hvor du kan give eller få gratis ting til/fra folk i dit nærområde. Du kan også bytte børnetøj med venner og familie. Dette er især relevant, når børnene er i den alder, hvor de hurtigt vokser ud af det. Det er kun en ekstra bonus, at du også kan gøre din families forbrug mere bæredygtigt.

4. Køb stort ind

I mange børnefamilier er forbruget af vaskepulver, bleer, toiletpapir og mad ganske stort. Derfor kan der være mange penge at spare ved at tjekke tilbudsaviserne eller eTilbudsavis for så at købe ind i store mængder. Selvom indkøbsturene måske bliver lidt dyrere, er der penge at spare i det lange løb på grund af de lavere kilo- og stykpriser.

5. Brug biblioteket

Det er let at få brugt en del penge på ugeblade, bøger, film og musik. Så hvorfor ikke tage på biblioteket og låne underholdning til hele familien? Efterhånden er der endda blevet tilføjet en del ting til bibliotekernes samling, hos Odense Bibliotekerne kan man fx låne alt fra kufferter og strikkepinde til udklædningstøj. Er du måske studerende, kan lærebøgerne være en stor post på budgettet. Et godt råd er at tjekke om bibliotekerne nær dig, har nogle af bøgerne fra dit pensum stående på hylderne. Her kan du måske være heldig, at du kan låne et par af de bøger som du skal bruge til dit studie.

6. Lad bilen stå og tag cyklen i stedet

Ved at skifte bilen ud med cyklen/cykler, kan din familie både få lidt ekstra motion ind i hverdagen, reducere jeres CO2-udledning og spare en masse penge. Alene ved at droppe bilture på under fem kilometer, kan en gennemsnitlig familie spare hele 5000 kroner årligt. Hvis bilen eller bilerne helt kan droppes, kan i slippe for at betale for bilforsikring, brændstof, vægtafgift m.m.

7. Køb billigere brændstof

Hvis du alligevel skal tage bilen, kan du med fordel tanke lidt billigere ved at tjekke brændstofpriser omkring dig. Hvis det lyder lidt for besværligt, er den gode nyhed at der findes apps som ’FDM benzinpriser’, der kan hjælpe dig med det. Hvis du tanker søndag aften og undgår tankstationer ved motorveje, er du også godt på vej mod billigere brændstof.

8. Betal regningerne til tiden

Du får absolut intet ud af skulle betale rykkergebyrer, så alene ved at betale dine regninger til tiden, kan du gøre lidt godt for din privatøkonomi. Hvis ikke du allerede har gjort det, så kan du tilmelde dine faste udgifter betalingsservice.

9. Drop (eller skær ned på) de dårlige vaner

Hvis du mangler incitament til at droppe eller bare skære ned på de dårlige vaner som forbrug af slik, cigaretter og alkohol m.m., så er der masser af penge at spare. Selvom det er lettere sagt end gjort, må det her punkt med på listen, fordi der er potentiale for store besparelser.

10. Ønsk jer praktiske ting til børnene – ikke kun legetøj

Børnene har nok rigeligt med legetøj allerede. Hvis i står og mangler en børnecykel eller andet praktisk, så kan det med fordel komme på ønskelisten til fødselsdage og jul. Dette tip er nok mest oplagt til familier med børn, der ikke selv kan udfylde en hel ønskeliste endnu. Mon ikke de små får lidt nyt legetøj alligevel?

Vi håber, at denne liste har fremhævet nogle nye områder, hvor í kan spare lidt penge og få mere luft i budgettet.