Læsetid: 4 min.

Sådan sparer du på energien i påsken

Påsken er for mange danskere koblet sammen med traditioner, hygge, ferie og sammenkomster. Men når vi samles sker der ofte også det, at vi bruger en del mere strøm, end vi normalt gør i hverdagen. Men der er hjælp at komme efter, så det ikke går ud over elregningen. Vi har nedenfor samlet nogle gode råd til besparelser af energien i påskedagene – selvfølgelig uden at det går ud over hyggen!

Sparetips og gode råd til besparelser i påsken

Der kan være mange penge at spare på elregningen, hvis man tænker over hvor, hvordan og hvornår man bruger mest el derhjemme.

Energistyrelsen – SparEnergi, har lavet flere tabeller, som fint viser, hvor meget strøm dine køkken- eller elektroniske apparater for eksempel bruger om måneden – og du kan nok godt regne med, at forbruger er højere i påskeferien, da dine apparater typisk bliver brugt mere end normalt. Tabellerne er måske også en øjenåbner for, hvordan man kan tænke sit strømforbrug anderledes. Kunne man f.eks. benytte brødristeren og mikroovnen i højere grad end ovnen? Du kan også vælge påskehygge med æggemaling og brætspil frem for gaming computeren eller Tv’et en gang i mellem.

Månedligt forbrug for apparaterSlap af - det koster det

Anvendt elpris i tabellen: 2,2 kr/kWh.

Kog æggene og vask op når strømmen er billigst

En ting er hvilke apparater du benytter, og hvor dyre de er at benytte. En anden ting er, hvilket tidspunkt på døgnet, du benytter strømmen. Der kan nemlig være mange penge at spare ved, at flytte noget af dit forbrug til et andet tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst.

Vi er godt klar over, at alt forbrug af strøm ikke kan rykkes til de billigste timer. Men det kunne måske alligevel godt give god mening, at tjekke elpriserne for at placere f.eks. kogning af æg til påskefrokosten eller æggemaling i de timer, hvor strømmen er billigst. Det samme gælder for eksempel også for brug af opvaskemaskine eller ovnen. Prisen på strøm varierer nemlig helt ned til time for time. Ligeledes varierer prisen for transport af strøm, som fra 2023 er/bliver opdelt i lav-, høj- og spidslast.

Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem lige her, eller du kan downloade elpris appen.

Mad til påskebordet, som skal koges

 • Brug mindre vand: Kartofler, grøntsager og æg kan du koge i langt mindre vand, end de fleste plejer. Spar f.eks. 30% strøm ved at koge kartofler med lidt vand. Kartoflerne behøver ikke at være helt dækkede.
 • Kog vand i elkedel: En elkedel koger hurtigere og bruger kun halvt så meget strøm, som hvis du koger vand på en kogeplade. Har du induktion, er besparelsen mindre. Husk kun at koge den nødvendige mængde vand, og afkalk elkedlen jævnligt.
 • Brug den rigtige størrelse gryde: Hvis en gryde er for lille til kogepladen bruger du mere strøm end nødvendigt. Dette gælder dog ikke induktion.
 • Brug en ‘høkasse’: Du kan koge f.eks. kartofler eller ris færdige pakket ind under dynen; en såkaldt høkasse. Grydens indhold skal koge op, og derefter pakker du gryden ind. Ofte er høkasse-tiden den samme, som du ellers bruger, men du sparer energi og slipper for, at f.eks. ris brænder på.
 • Husk låget: Husk låg på gryden. Det sparer dig op til 50% af energiforbruget.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Når du bruger ovnen til madlavningen

 • Brug mikroovn frem for ovn: Brug mikroovnen i stedet for ovnen, når du skal opvarme eller tilberede mindre portioner mad. Du kan spare op imod 70% af elforbruget.
 • Udnyt eftervarmen: Ovn, massekogeplader og glaskeramiske kogeplader er varme et stykke tid efter, de bliver slukket. Udnyt eftervarmen og sluk før, maden er helt færdig. Så gør eftervarmen det sidste stykke af arbejdet for dig – og endda gratis.
 • Rist brød på brødrister: Rist brød på en brødrister i stedet for i ovnen, så bruger du 90% mindre strøm!

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Når du skal vaske op efter påskehyggen

 • Brug opvaskemaskinen og slip opvaskebørsten: Opvaskemaskinen bruger generelt mindre vand end opvask i hånden. Ved at bruge opvaskeren sparer du både penge og CO2.
 • Fyld opvaskemaskinen: Fyld opvaskemaskinen helt op, så den ikke behøver køre så tit. Det sparer både energi, vand og opvaskemiddel.
 • Brug eco-programmet: Vælg opvaskemaskinens eco-program eller et program med lav temperatur for at spare strøm til almindelig opvask. Korte programmer kan være et alternativ, hvis servicet kun er lidt beskidt. Tjek i manualen, hvilke programmer der har lavt energiforbrug.
 • Skyl ikke af: Du behøver ikke skylle servicet af, inden du stiller det i opvaskemaskinen. Langt de fleste maskiner kan sagtens vaske rent, selvom du kun skraber maden af tallerknerne. Luk lågen helt – så tørrer madresterne ikke ind og sætter sig godt fast.
 • Behold opvaskemaskinen i 25 år: Det er som regel bedst for både klimaet og din økonomi at beholde den samme opvaskemaskine i op mod 25 år, hvis den ellers fungerer.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Når du skal vaske op efter påskehyggen

 • Rens filteret på emhætten: Rengør fedtfiltret ca. 1 gang om måneden. Når filtret er snavset, skal emhætten køre på et højere trin for at opnå samme virkning, og det øger både elforbrug og støj.
 • Tø op i køleskabet: Optø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Modtag flere sparetips og gode råd til besparelser

✔ Det er frit og uforpligtende.
✔ Modtag nyttige sparetips i din mailboks.
✔ Spar penge på elregningen med disse gode råd til ændring af både små og store vaner.

Alle kan tilmelde sig og modtage sparetips og råd til besparelser.

En grøn elaftale med variabel elpris

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst, og hermed spare penge på elregningen.