Læsetid: 3 min.

Er du garanteret at få grøn strøm?

En effektiv måde, vi alle kan bidrage til at takle energi- og klimaudfordringerne er ved at vælge grøn strøm. Men hvad vil det præcis sige? Og betyder det, at du altid får grøn strøm ud af din stikkontakt, når du vælger et elselskab med grøn strøm? Bliv klogere på området herunder.

Indhold

Hvad er grøn strøm?
Kommer der altid grøn strøm ud af din stikkontakt?
Hvordan kan vi så sikre dig grøn strøm svarende til dit forbrug?
Hvad er forskellen på kategori 1- og 2-produkter?
Eldeklaration med oprindelsesgarantier for klimavenlig strøm
Fyld dit hjem med god energi

Hvad er grøn strøm?

Kort fortalt dækker grøn strøm over energi, der bliver produceret ved hjælp af metoder, der udnytter vedvarende ressourcer og skader miljøet mindst muligt. Ved at udnytte blandt andet sol- og vindenergi, bliver der udledt betydeligt færre mængder drivhusgasser.

Grøn strøm kommer altså fra 100% vedvarende energikilder og adskiller sig fra almindelig ”sort” strøm, som ofte indebærer forbrænding af fossile brændstoffer og derfor udleder store mængder af drivhusgasser, der forurener miljøet.

Kommer der altid grøn strøm ud af din stikkontakt?

I Danmark findes der kun ét elnet, og derfor blandes grøn og sort strøm, lige så snart den ryger ind i elnettet. Det betyder, at hverken Velkommen eller andre elselskaber kan sikre, at den strøm, du får i lige præcis din stikkontakt, er grøn. Dit elselskab fungerer altså primært som mellemled i dette sammenspil af aktører (se nedenstående figur 2. Kilde energinet.dk). Du kan blive klogere på, hvordan det danske elnet fungerer her.

Men ved at vælge grøn strøm er du med til at fremskynde, at en større del af elnettet i fremtiden vil være dækket af grønne energikilder. Du bidrager på den måde til et mere klimavenligt Danmark. Jo flere, der vælger den grønne strøm til, jo mere kan vi producere på den lange bane.

Hvordan kan vi så sikre dig grøn strøm svarende til dit forbrug?

Når vi alligevel kan sikre, at du får en grøn elaftale, skyldes det, at vi indkøber certifikater i strøm fra 100% vedvarende energikilder svarende til dit elforbrug.

Gennem eldeklaration med oprindelsesgarantier for klimavenlig strøm fremlægger Velkommen dokumentationen for vores kunders samlede elforbrug.

Ud fra forbrugerombudsmandens retningslinjer for grøn strøm sikrer vi således grøn strøm svarende til dit forbrug og et elprodukt som er baseret på vedvarende energikilder.

Du finder Velkommens eldektation her, som i denne sammenhæng angiver brændselsfordelingen samt de tilhørende miljøpåvirkninger ved forbrug af 1 kWh, som kunde hos Velkommen.

Hvad er forskellen på kategori 1- og 2-produkter?

En elhandler kan anvende klimamæssige udsagn som fx ”grøn strøm”, ”klimavenlig” strøm og ”energi fra vindmøller”  og lignende ved markedsføring af elprodukter, når produktet er baseret 100 pct. på vedvarende energikilder. Dette foregår ved, at der skelnes i retningslinjerne mellem kategori 1- og 2-produkter, der illustreres med ét eller to blade.

Ét blad (Kategori 2): Elprodukter med ét blad er baseret 100 % på vedvarende energikilder, da der købes certifikater svarende til hele dit elforbrug.

To blade (Katagori 1): Elprodukter med to blade er baseret 100 % på vedvarende energikilder, da der købes certifikater svarende til hele dit elforbrug. Derudover skal der være lavet klimatiltag, som gør, at udledningen af CO2 og andre drivhusgasser reduceres svarende til den energi, du forbruger.

Eldeklaration med oprindelsesgarantier for klimavenlig strøm

Fælles for begge kategorier er, at et elselskab som udbyder grøn strøm, skal kunne dokumentere dette ved opkøb af såkaldte oprindelsesgarantier (Ét eller to bladet elprodukter).

Efter hvert endt år udarbejder Energinet en rapport, hvori du kan se, hvilke grønne energikilder Velkommen har fået sin strøm fra. Alle certifikater Velkommen indkøber er fra 100% grøn strøm, og er svarende til vores kunders samlede elforbrug.

Fyld dit hjem med god energi

Vær med til at få Danmark i en grønnere retning, så vi kan nå ambitionen om et at være et klimaneutralt samfund senest i 2050.

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst og spare penge på elregningen.  Vi har opridset 6 fordele ved en Velkommen-elaftale her:

✔️ 0 kr. i oprettelse.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Elpriser time for time i app’en.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til Rabatunivers.