Læsetid: 4 min.

Beregn dit strømforbrug

Beregn dit strømforbrug

Er du en af de mange danskere, som gerne vil spare penge på elregningen og have mere plads i budgettet? Så kan det være en god idé at beregne dit strømforbrug, så du kan danne dig et overblik over, hvor meget du bruger i strøm – både samlet og for specifikke elapparater.

I dette indlæg ser vi nærmere på, hvordan du kan beregne strømforbrug for både en hel husstand og for enkelte apparater. Når man selv beregner sit strømforbrug, kan man også få en bedre forståelse for elregningen, og hvorfor den ser ud, som den gør. Så læs med og bliv klogere på matematikken bag udregningen af dit strømforbrug.

Hvor meget strøm bruger jeg?

Elpriserne er steget med hidtil uset hastighed i de seneste år. Derfor har du måske også stillet dig selv spørgsmålet, ”hvor meget strøm bruger jeg?” At danne sig et overblik over sit strømforbrug er første skridt mod at spare penge på elregningen.

Så hvor meget strøm bruger du i løbet af en uge, en måned eller et år? Det kan du finde ud af på flere forskellige måder:

  • Du kan se dit elforbrug for en periode på din elregning.
  • Du kan benytte selvbetjeningen eller en app hos dit elselskab.
  • Du kan tjekke din elmåler i starten og slutningen af en periode.

På din elregning vil der altid fremgå et beregnet strømforbrug for den periode, som betalingen gælder for. Her er der selvfølgelig tale om en opgørelse af det elforbrug, som du allerede har haft.

Vil du følge dit strømforbrug løbende, tilbyder de fleste elselskaber også en selvbetjening eller en app, hvor du kan logge ind på din profil og se dit forbrug enten pr. dag, pr. uge eller pr. måned. Dette er et oplagt værktøj til at beregne dit strømforbrug og holde øje med det i løbet af en periode. Endelig kan du selvfølgelig også bare tjekke din elmåler og sammenligne dine forbrugte kWh i starten og slutningen af en periode.

Hvordan regner man elforbrug ud?

At beregne sit strømforbrug kan være en uoverskuelig opgave med alle de elektroniske apparater, vi har i vores hjem. Det ville kræve et stort arbejde at beregne strømforbruget for hvert enkelt apparat i hjemmet, som bruger strøm, og lægge det hele sammen.

Så hvordan regner du elforbrug ud, når du modtager din elregning? Din elmåler sørger løbende for at måle, hvor meget strøm du har brugt i løbet af dagen, og når hele perioden er gået, vil du på din elregning kunne se, hvor meget dit beregnede strømforbrug er på. Hvor meget du rent faktisk skal betale for din strøm, kommer naturligvis an på, hvilken elaftale du har.

Har du en elaftale med variable priser, skal du betale den markedspris, der er gældende på det tidspunkt, hvor du har brugt din strøm. Elpriserne varierer hele tiden, så her kan du med fordel følge elpriserne time for time og planlægge dit strømforbrug ud fra prisens udvikling.

Hvordan beregner man kWh?

Hvordan fungerer beregning af strømforbrug egentlig i praksis? Det er faktisk ikke så kompliceret at beregne strømforbruget for enkelte apparater i dit hjem. Du kan nemlig altid se, hvor stor effekt et elapparat har på selve apparatet eller i manualen. Effekten måles i watt – jo højere watt, jo større effekt.

Apparater med højere watt bruger mere strøm, når de er tændt, og det kan du også se, når du beregner strømforbrug. Forbruget af strøm måles i kWh, som viser, hvor mange kilowatt, der er brugt på en time. For at beregne strømforbrug for et apparat skal du bare gange effekten i watt med det antal timer, det har været brugt. Et elapparat, der bruger 1.000 watt i timen, vil eksempelvis bruge én kWh pr. time, det er tændt.

Denne beregning af strømforbrug gælder for alle apparater i huset og generelt for alt, der bruger strøm. Du kan altså nemt og enkelt beregne strømforbrug for alt, der bruger strøm i din husholdning. Hvis du eksempelvis ved, hvor mange timer du bruger et apparat i løbet af et år, kan du gange dette antal timer med effekten målt i watt.

Brug en elforbrugsberegner

At beregne dit strømforbrug for hvert enkelt apparat i din husstand kan være en langsommelig proces, og det er næppe noget, du har lyst til at bruge en masse tid på. Heldigvis er der hjælp at hente, hvis du benytter en elforbrugsberegner.

En af de nemmeste og mest brugervenlige elforbrugsberegnere findes hos Energistyrelsen. Med deres apparatberegner kan du beregne strømforbrug for de fleste apparater i dit hjem. Her skal du bare vælge dit apparat og indtaste dets effekt målt i watt. Derefter skal du angive, hvor mange timer om dagen du bruger apparatet, og til sidst angiver du din elpris pr. kWh.

Apparatberegneren kan også give dig estimater for et typisk elforbrug for et apparat, og hvor mange timer det typisk benyttes i en husstand. Du kan selv justere tallene og se, hvor meget du kan spare ved at nedbringe dit forbrug.