Læsetid: 4 min.

Spar på elregningen med Carlos spareguide

Sparehunden Carlo er blevet husets energibesparelsesguru. Han hjælper dig i denne spareguide med, hvordan du finder nemme besparelser på energiregningen og slukker for det unødvendige energiforbrug rundt omkring i huset. Der kan nemlig være store besparelser at hente. Data i denne spareguide stammer fra SparEnergi – Energistyrelsen.

Indhold i Carlos spareguide

LED
Opvaskemaskinen
Spar med appen
Standbyforbrug
De 6 fordele
Bliv holdt opdateret

Sluk lyset og brug LED

– og spar op til 600 kr.

Data fra SparEnergi viser, at du kan spare op til 600 kr./år ved at slukke lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Derudover skal du gå efter LED- og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer.

Fordele ved LED

✅ Lavt energiforbrug – som en sparepære eller bedre
✅ Lang levetid – 10-25 år
✅ Billigst samlet set
✅ Fås med både koldt og varmere hvidt lys
✅ Robust – tåler vibrationer
✅ Fås i mange størrelser og former
✅ God til spots
✅ Standardsokler – både skrue- og stiftsokkel
✅ Indeholder ikke kviksølv

Hvorfor skal pæren på genbrugsstationen?
De fleste elpærer inkluderer materialer, der enten er sjældne eller dyre at udtrække. Op til 98 % af disse materialer kan genbruges, herunder til fremstilling af nye pærer. Sparepærer og lysstofrør indeholder også sundhedsskadelig kviksølv.

Spar 2.400 kr. med styring af udelys
Ved at automatisere udelyset kan du opnå betydelige besparelser. For eksempel hvis du installerer en bevægelsessensor til at styre lyset fra fem lamper i indkørslen og samtidig skifter fra halogenpærer til LED, kan du reducere din årlige elregning med omkring 2.400 kr.

Skift alle pærer til LED
Data fra SparEnergi viser, at der findes stadig mange glødepærer i hvert 3. hjem og halogenpærer i hvert 2.
Skrot dine gløde- og halogenpærer – også selvom de stadig fungerer. LED-pærer bruger nemlig 4-5 gange mindre strøm, så det kan ikke betale sig at bruge gløde- og halogenpærer – selv ikke, hvis du fik dem gratis.

Fyld opvaskemaskinen op og skru ned for temperaturen

– og spar op til 480 kr.

Myte: Korte opvaskprogrammer forbruger mindre energi end lange Eco-programmer.

Afklaring: Nej. Faktisk er det modsatte ofte tilfældet.

Det kan virke overraskende, at et program, der varer 30 minutter, bruger mere energi end et, der varer 3 timer. Men det er som med bilkørsel – du bruger mere energi, når du kører hurtigere, selvom du når frem tidligere.
Øko-programmet er den bedste metode til at spare energi på opvasken og samtidig sikre en høj opvaskekvalitet. Kilde: SparEnergi – Energistyrelsen

De 4 bedste råd i Carlos spareguide og hvordan du sparer penge på opvasken

Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm. Du kan spare op til 480 kr./år. Data er fra SparEnergi.

Gå efter B eller C
Se på opvaskemaskinens energimærke: Almindelig opvaskemaskine med energimærke A+ (gammel ordning) koster 600 kr. om året i strøm, mens den med B (ny ordning) koster 370 kr. Data er fra SparEnergi.

Vælg den rigtige størrelse
Overvej, hvor stor en opvaskemaskine du har behov for. Vandudgiften til opvask er typisk omkring 40 kr. om året. De bedste opvaskemaskiner til 13 kuverter bruger omkring 8 liter vand pr. opvask. Men de fås også mindre, hvis du fx bor alene, ikke har så meget opvask eller bor på lidt plads og vil spare på vandet. Data er fra SparEnergi.

Fyld opvaskemaskinen helt op
Spar en del hvis du fx kun kører 2 gange ud af 3. Og drop at skylle af. Så længe du holder lågen lukket tørrer madresterne ikke ind, og opvasken skal nok blive ren. Data er fra SparEnergi.

Vask når strømmen er billigst

Strøm er billigere på nogle tidspunkter af døgnet – uanset om du har fast eller variabel timepris. Du betaler en afgift for transport af strøm, som skifter over døgnet. Alle kan derfor spare penge ved at flytte elforbruget. Men der er mest at spare, hvis du også har variabel timepris, hvor elprisen skifter fra time til time. Kilde: SparEnergi

I en historie fra SparEnergi fortælles der om, hvordan Birgitte og Esben fra Ejby på Fyn, særligt har fokuseret på at flytte deres elforbrug til når strømmen er billigst.
Ved at flytte strømforbruget har parret reduceret deres elregning med hele 40% i huset i Ejby på Fyn.

“Tidligere satte vi typisk opvaskemaskinen i gang klokken 19, når vi var færdige med at spise. Nu tidsindstiller vi den typisk til om natten, når det er billigst.”
Birgitte

Slip for standbyforbrug

– og spar op til 1.000 kr.

Alt fra tv til mikrobølgeovne bruger strøm, når de er på standby. Data fra SparEnergi viser, at hvis du har mange apparater på standby, kan du spare op mod 1000 kr. om året ved at minimere standbyforbruget.

Myte: Apparater tager skade af tænde og slukke dem ofte på kontakten.

Afklaring: Nej. Apparater og elpærer kan sagtens holde til, at blive tændt og slukket. Det gælder også dit tv, din router, din mikrobølgeovn, din kaffemaskine osv.

Sådan slipper du af med standbyforbrug

Standbyforbrug er det elforbrug, som dine apparater bruger for at være klar til handling 24 timer i døgnet. Fx når de er i dvale, sleep mv. Når du kan tænde dit tv med fjernbetjeningen, din computer vågner ved berøring, og din højttaler er klar til at streame lyd fra din telefon, så har de alle et standbyforbrug.

Data fra SparEnergi viser, at det kan koste dig over 1.000 kr. om året og er typisk højere for apparater med smart styring.

Du kan nemt slippe for standbyforbrug ved at slukke på kontakten, hive stikket ud eller slå WiFi fra. På den måde bruger du ikke strøm til ingen verdens nytte, når du fx sover, er på arbejde eller på ferie.

Du kan gøre det nemt for dig selv ved at etablere en sluk-alt-knap, en elspareskinne eller bruge stikkontakter, der kan tænde og slukke automatisk efter dine ønsker.

Spareguruen Carlos 6 råd til når du vasker tøj

⭐ Vask ved lavere temperaturer.
⭐⭐ Fyld maskinen helt op.
⭐⭐⭐ Vælg det rigtige vaskeprogram og spar.
⭐⭐⭐⭐ Drop for- og kogevasken.
⭐⭐⭐⭐⭐ Spring en vask over.
⭐⭐⭐⭐⭐⭐ Vask når strømmen er billigst.

6 fordele ved en elaftale fra Velkommen

✅ 0 kr. i oprettelse og lavt abonnement.
✅ Variabel elpris.
Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
Personlig kundeservice.
Elpriser time for time i appen.
Ekstra besparelser via Rabatunivers.

Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale.

Tilmeld dig Velkommens nyhedsbrev

Vi udgiver løbende nye guides og artikler omkring sparetips og gode råd til besparelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og vi holder dig opdateret, når der sker noget nyt.

Tak for din interesse. Vi håber, at du får gavn af disse sparetips og gode råd til besparelser.

Download Carlos spareguide som PDF-fil her.