Læsetid: 4 min.

Hvad er NordPool?

Nordpool

I lyset af de aktuelle politiske forhold i Europa er mange danskere blevet optaget af elpriser, elproduktion og elmarkedet på et helt andet niveau end tidligere. For mange er det en helt ny verden at skulle sætte sig ind i, og det kan føles som lidt af en jungle, hvis du ikke tidligere har haft kendskab til, hvordan priserne på el fastsættes, og hvordan elmarkedet fungerer.

Hvis du er en af de danskere, der er ved at blive klogere på det danske elmarked, er du måske stødt på ord som NordPool, elpriser, elbørs, DK1 og DK2 og områdepristillæg. Hvis du er forvirret, forstår vi dig godt. Her i artiklen ser vi nærmere på NordPool Spot og klæder dig på til bedre at kunne forstå sammenhænge i den danske elbørs, elpriser time for time og Danmarks opdeling i DK1 og DK2.

Hvad er NordPool?

NordPool er den fælles, nordiske elbørs. Elmarkedet i Danmark er integreret i det fælles, nordiske elmarked, og al handel med strøm foregår derfor på den fælles, nordiske elbørs. Det nordiske elmarked er kendetegnet ved, at en stor andel af energiproduktionen kommer fra vind- og vandkraft, og derfor er priserne fastsat på baggrund af både udbud men også efterspørgsel.

Elpriser hos NordPool er afhængige af vind og vejr, da en stor del af den strøm, vi producerer, kommer fra vind- og vandkraft. Derfor vil priserne være lave, når vind og vejr bidrager til, at vi kan producere store mængder el, mens priserne vil være højere, når vejret omvendt ikke arter sig således, at vi kan producere meget el.

Det betyder, at priserne på el er svingende og dels afhænger af, hvor meget el der produceres i det pågældende døgn, men også hvor stor efterspørgslen er, altså hvor mange der gerne vil forbruge den el, der bliver produceret.

Det er både Danmark, Sverige, Norge og Finland, der er en del af NordPool. Det er EU, der har pålagt en liberalisering af elmarkedet, og det er i forlængelse af dette påbud, at der er blevet oprettet det fælles, nordiske elmarked mellem de fire lande.

Elpriser time for time: NordPool

Hos NordPool Spot fastsættes spotprisen på el fra dag til dag, da priserne afhænger af vind og vejr. Hos NordPool fastsætter de spotpriserne hver dag, og disse priser er gældende for det kommende døgn. Prisen varierer time for time, og derfor er der også forskel på, hvor meget el koster, afhængigt af om du bruger den klokken 10.00 eller kl. 18.00.

Det er særligt efterspørgslen, der er afgørende for NordPools elpriser time for time. Der vil nemlig typisk være flere, der tænder for diverse elapparater kl. 18, når aftensmaden skal laves, og mange er kommet hjem fra skole og job, mens færre er hjemme til at tænde for strømmen kl. 11.00 på almindelige hverdage.

Hvis du er interesseret i at bruge mest strøm, når den er billigst og samtidigt undgå at bruge strøm på de dage eller tidspunkter, hvor den er dyrest, kan du følge med i statistik hos NordPool og se elpriserne time for time. Priserne offentliggøres for hvert døgn, og du kan dermed planlægge familiens elforbrug, tøjvask, opvask og andre elkrævende opgaver ud fra de aktuelle priser på el.

Elpriser NordPool: systempris og områdepristillæg

Når NordPool Spot fastsætter spotprisen på el for det kommende døgn, arbejder de med begrebet systempris. Systemprisen er den, NordPool fastsætter for det kommende døgn på baggrund af udbud og efterspørgsel. Det er dog ikke altid, at systemprisen er den pris, du faktisk skal betale.

Kabelforbindelserne, der forbinder hele elnettet i Norden, er nemlig begrænset af kapacitet. Hvis der var fri kapacitet på kabelforbindelserne, ville det være systemprisen, vi skulle betale i hele Norden, men kabelforbindelserne er dog begrænset af kapacitet, og derfor skal du betale et områdepristillæg.

Kapaciteten, der begrænser elnettet, er styret af, at der ikke altid kan føres strøm produceret i ét område videre til et andet. Det vil sige, at hvis der i et geografisk område er vind og vejr, der producerer en masse el, så er det ikke altid muligt at føre noget af al denne el videre til et af de andre områder, hvor vind og vejr arter sig mindre gunstigt i forhold til produktion af el. Danmark er opdelt i to forskellige områder i denne sammenhæng.

Danmark er delt i to: NordPool DK1 og DK2

Den nordiske elbørs er opdelt i områder, og områderne er afgjort af de tidligere omtalte kabelforbindelser. Danmark er opdelt i to områder, og derfor vil du støde på begreberne DK1 og DK2, hvis du dykker ned i aktuel spotpris på el hos NordPool.

Området DK1 dækker over den vestlige del af Danmark, mens DK2 dækker over den østlige del af Danmark. Prisen mellem de to områder varierer, og derfor skal du på nogle tidspunkter betale mere for din strøm i nogle områder af Danmark, end du skal i andre områder af Danmark. Priserne er afgjort af forholdet mellem udbud og efterspørgsel.