Læsetid: 3 min.

5 tips til en bedre internetforbindelse

router_internetforbindelse

Uanset om du sidder i et vigtigt virtuelt møde, streamer din yndlingsserie eller noget helt tredje, kan en dårlig WiFi-forbindelse hurtigt gå hen og blive irriterende. Heldigvis er der et par ting, du kan gøre for at komme problemet til livs.

 1. Placer din router centralt og højt – og lad være med at gemme den væk

  Ofte er det placeringen af din router, der er den primære årsag til, at forbindelsen driller. Din router sender dit WiFi ud i form af radiobølger, der bevæger sig i direkte linjer. Derfor er et godt tip at placere din router, så du kan se den. Selvom det ikke ligefrem er en fin lille nipsgenstand til dagligstuen, så er det ikke særlig smart at gemme den væk i et skab (især ikke hvis skabet er lavet af metal), hvis du vil have den bedst mulige forbindelse. Derudover bør du også placere din router i det rum, du oftest befinder dig i. Ellers kan du stille den der, hvor du vil have den bedste forbindelse, det kan f.eks. være i stuen. Husk også at sørge for, at routeren er placeret centralt i dit hjem. Dermed får du et godt signal rundt i huset. Derudover skal den være placeret højt. Dog skal du være opmærksom på ikke at placere din WiFi-router alt for højt. Det skyldes, at routere sjældent sender signaler nedad.

  Når alt dette er sagt, er det næsten umuligt at undgå, at der vil være nogle områder i dit hjem med dårlig dækning – i hvert fald hvis du kun har én router. Derfor må du vurdere, hvor du har brug for den bedste dækning og så tilpasse placeringen af din router derefter, men også være klar til at gå på kompromis med forbindelsen nogle steder. Skulle du alligevel sidde lige dér, hvor nettet driller, kan du prøve at dreje routeren en lille smule for at se, om det hjælper.

 2. Brug betonvægge til din fordel

  Er der betonvægge i din bolig, vil det i den grad påvirke din WiFi-forbindelse, fordi signalet vil have svært ved at bryde igennem væggene. Heldigvis kan du sagtens udnytte det til din fordel – du skal bare sætte din router op af en jernarmeret betonvæg, og så vil signalet faktisk ’bounce’ og reflektere den modsatte vej, så din forbindelse bliver stærkere.

 3. Undgå glas

  Du har måske prøvet at sætte din WiFi-router helt op ad vinduet, i håb om at få bedre forbindelse i haven under den åbne himmel. Desværre er det faktisk det værste, du kan gøre, da glas reflekterer WiFi-bølger, så du mister en del af signalet af den grund. De nyere vinduer kan være særligt udfordrende i den forbindelse, idet disse kan være isolerede med en tynd metalfilm, som kan betyde, at en endnu større del af dit WiFi-signal bliver reflekteret. Hvis du vil have internet i haven, er den bedste løsning ofte at stille routeren op ad ydervæggen og altså ikke vinduet.

 4. Pas på forstyrrelser

  Den mest almindelige påvirkning af dit netværk kommer fra andre trådløse netværk. De fleste trådløse routere understøtter både 2,4-båndet og 5.0 Ghz-båndet – og særligt førstnævnte er ofte overfyldt. Hvis du bor i en lejlighed, kan du med fordel gøre brug af 5 Ghz-båndet, og oftest vil du få en mere stabil forbindelse. Andre netværk er dog ikke det eneste, der påvirker din internetforbindelse. Har du din router til at stå på hjemmekontoret, skal du være obs. på, at almindelige USB-stik og bluetooth-enheder kan forstyrre dit signal. Det kan derfor være en god ide at placere din router minimum 10 cm fra disse.

 5. Det hjælper at genstarte (gamle) routere

  ”Har du prøvet at slukke og tænde igen” er faktisk et ganske godt råd, når det gælder routere. Hiv stikket ud af din router, tæl til ti, sæt stikket i igen – og se så, om ikke din forbindelse fungere igen. Grunden til, at dette i mange tilfælde virker er, at din router ved opstart tjekker for overfyldte kanaler, og vælger den mindst benyttede kanal. Derfor hjælper det at genstarte din router en gang i mellem.