Læsetid: 3 min.

Hvad koster elvarme om måneden? Få det helt store overblik her

Hvad koster elvarme om måneden

Energikrisen har den seneste tid resulteret i et utroligt stort fokus på forbruget af el blandt den danske befolkning. Mange husstande har nemlig oplevet, at deres elregning er skudt i vejret, da det er blevet dyrere at opvarme sin bolig. Elvarme er som regel blandt de dyre løsninger, når det kommer til opvarmningsformer, og derfor kan husstande med denne opvarmningsform særligt mærke prisstigningerne på pengepungen.

Men hvad koster elvarme om måneden i gennemsnit for den danske befolkning og er der mulighed for at nedbringe udgifterne til elvarmen? Dét og meget mere vil vi se nærmere på i denne artikel, hvor du blandt andet kan se frem til at blive præsenteret for et overblik over priserne på elvarme og få en række gode råd til at spare på elregningen.

Hvad koster elvarme om måneden for den typiske dansker?

Når man snakker elvarme og pris, så finder man ud af, at opvarmningsformen ofte er en dyr løsning. Alligevel vælger mange danskere at opvarme deres bolig med elvarme, da den i modsætning til mange andre opvarmningsformer er relativt billig at få installeret.

Men hvad koster elvarme om måneden, når det kommer til stykket? For at få besvaret det spørgsmål, skal der tages hensyn til flere forskellige faktorer. Man kan nemlig ikke skære prisen for alle danskere over én kam, da udgifterne vil variere fra husstand til husstand. Den samlede månedlige pris bestemmes nemlig både af faktorer som kommunens elpriser, samt hvor godt isoleret den enkelte bolig er.

For at være i stand til at give et konkret svar på spørgsmålet “hvad koster elvarme om måneden?”, er vi nødt til at tage udgangspunkt i den gennemsnitlige husstand. Ifølge Energistyrelsen kan du forvente at have udgifter på 23.500 kroner om året, hvis I er en familie, som bor i et typisk hus på 130 kvadratmeter. Divideres de 23.500 kroner med 12, så resulterer det i en månedlig pris på 1.958,33 kroner.

Gode råd til at spare på elregningen

Vi kender nu svaret på spørgsmålet “hvad koster elvarme om måneden?”, men du går måske og tænker, at det må være muligt at skære toppen af regningen af.

Og ja, det er muligt.

Du kan nemlig gøre brug af en masse små tricks til at nedbringe dit elforbrug, hvilket vil føre til besparelser til gavn for din pengepung. Du kan blandt andet gøre følgende:

  • Sikr dig, at din bolig er ordentligt isoleret. Der går en masse varme tabt, hvis ikke boligen er isoleret optimalt. En bolig, der ikke er ordentligt isoleret, vil derfor have et markant højere forbrug af el for at kunne opvarme alle rum tilstrækkeligt. Det vil derfor have en afgørende betydning for, hvad elvarme koster om måneden.
  • Skru en smule ned for varmen i boligen. Undersøgelser viser nemlig, at hvis du skruer ned for varmen med blot 1 grad, så kan det resultere i besparelser i forbindelse med varmeforbruget på helt op til 5 procent på årlig basis.
  • Sørg for at indstille alle termostater i samme rum til samme temperatur. Når du indstiller dine termostater ens, så hjælper du samtidig dine radiatorer med at arbejde mere effektivt. Når de arbejder effektivt, så betyder det samtidig, at de skal arbejde mindre for at opvarme rummene.
  • Sørg for at trække dine gardiner for om natten og trække dem fra igen om dagen. Selvom dette råd kan virke en smule uforståeligt, så kan det altså også føre til besparelser på elregningen. Når du trækker dine gardiner for om aftenen og natten, skaber du de bedste betingelser for at holde varmen indenfor. Når du trækker dine gardiner fra igen om dagen, så lukker du varme og lys ind i boligen.
  • Reducér din badetid, og skru ned for vandets temperatur. En stor del af en husstands elforbrug går til at opvarme brugsvand. Faktisk kan du spare omkring 4 procent af dit elforbrug til opvarmning af brugsvand for hver grad, du sænker temperaturen.
  • Sørg for, at din varmtvandsbeholder er indstillet til 55 grader. Når din varmtvandsbeholder er indstillet til 55 grader, vil temperaturen holde bakterier nede og samtidig være varm nok til at bade og vaske op i.

Du kan få tilbagebetalt en del af din elafgift

I Danmark betaler vi afgifter på el. Det er politisk bestemt og skal blandt andet bidrage til den grønne omstilling i landet. Men hvis du har elvarme og samtidig lever op til kravene for at få refusion af din elafgift, så kan du få nedsat din elafgift på den del af forbruget, der overstiger 4.000 kWh om året.

Kravene, du skal leve op til, lyder på, at boligen for det første skal opvarmes med elvarme. Derudover skal boligen være registreret i BBR og samtidig have el registreret som den primære kilde til opvarmning. Hvis du lever op til kravene, skal du sørge for at søge godtgørelsen hos dit eget elselskab.

I denne artikel er vi blevet klogere på spørgsmålet “hvad koster elvarme om måneden?”. Hvis du gerne vil vide mere om el, kan du med fordel besøge vores vidensunivers.