Læsetid: 3 min.

Hvad er forskellen på sort strøm og grøn strøm?

Sort strøm, almindelig strøm, traditionel strøm. Strøm der produceres ved hjælp af fossile energikilder såsom kul, olie og gas, har mange navne. Problemet med denne form for strøm er først og fremmest, at vi på et tidspunkt løber tør. I denne artikel kan du læse om forskellene mellem grøn og sort strøm.

Hvad er sort strøm?

Sort strøm dækker over elektricitet, der er produceret af fossile energikilder som olie, kul og gas. Disse fossile brændstoffer stammer fra underjordiske lagre af kulstofforbindelser, der er blevet dannet over flere hundrede millioner år. Et stort problem ved denne måde at producere strøm er, at vi henter de fossile brændstoffer op og brænder dem af langt hurtigere, end de bliver dannet på ny. Verden kan derfor ikke være afhængig af disse energikilder, fordi de på et tidspunkt vil slippe op.

At vi løber tør i lagrene er imidlertid langt fra det største problem. Afbrænding af fossile energikilder udleder nemlig store mængder af CO2 til atmosfæren, hvilket forurener miljøet og skaber klimaforandringer. Og det er her grøn strøm kommer ind i billedet.

Kilde: Energistyrelsen

Hvad er grøn strøm?

vindenergi er grønstrøm og ikke sort strøm

Modsat sort strøm er grøn strøm produceret af vedvarende energikilder – det vil sige energikilder, der er ikke slipper op, men kan blive udnyttet igen og igen.

Vedvarende energi kommer blandt andet fra vind, sol, vand og biomasse. Fælles for disse energikilder er samtidig, at de er langt bedre for vores klima, fordi de udleder betydeligt færre mængder CO2. Hvis du gerne vil bidrage aktivt til at passe på vores planet og være med til at reducere CO2-udledningen, bør du derfor vælge grøn strøm.

Hvor stor er forskellen i CO2-udledning fra de forskellige energikilder?

Sort strøm udleder som sagt rigtig store mængder af drivhusgasser modsat vedvarende energi. Men hvor stor er forskellen egentligt? I nedenstående illustration kan du se, hvor meget CO2 der udledes pr. kWh elektricitet inkl. afledte effekter for de forskellige energityper.

Fx udleder el via en vindmølle kun 12 gram CO2 pr. kWh, biomasse 180 kWh og kul hele 820 gram kWh.

 

CO2-udledning ved forskellige energityper

Kilde: Danmarks naturfredsforening.

Hvor meget af Danmarks energi er grøn?

Det går i den rigtige retning i Danmark. Og heldigvis for det. For vi skulle gerne nå vores målsætning om at være uafhængige af fossile brændstoffer i 2050. På Energinet fremgår, at vindkraft dækkede over halvdelen af forbruget i 2023.

I 2023 dækkede vindkraft og solceller for 63 procent af det samlede energiforbrug. Samtidig var der 49 dage i løbet af året, hvor der blev produceret mere grøn strøm, end der var brug for.

Energinets side kan du følge med i rekorder for sol- og vindenergi i Danmark. Du kan også se foreløbige målinger fra gårsdagens elproduktion fra sol og vind samt fremtidige prognoser.

Kilde: Energinet

Tilmeld dig en grøn elaftale i dag

Hvis du gerne vil bidrage til at indfri Danmarks ambition om at blive CO2-neutrale i 2050, er det et skridt i den rigtige retning med en grøn elaftale.

Hos Velkommen indkøber vi certifikater i strøm fra 100% vedvarende energikilder svarende til dit elforbrug. Gennem eldeklaration med oprindelsesgarantier for klimavenlig strøm fremlægger Velkommen dokumentationen for vores kunders samlede elforbrug.

Ud fra forbrugerombudsmandens retningslinjer for grøn strøm sikrer vi således grøn strøm svarende til dit forbrug og et elprodukt som er baseret på vedvarende energikilder.

6 fordele ved en elaftale fra Velkommen

✔️ 0 kr. i oprettelse og lavt abonnement.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Fri app og nyttige genveje.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til Rabatunivers.

Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale.