Hvad er 5G?

Hvad er 5G?

Efterfølgeren til LTE Advanced (4G+) hedder 5G. Med lanceringen af den nye iPhone 12 er 5G et omdiskuteret emne i disse dage. Men hvad er 5G egentlig og hvordan surfer DU med på 5G bølgen?

5G er en forkortelse for 5. generations mobilnetværk, som er en hurtigere version af det nuværende 4G-netværk. Du kan derfor opgradere hastigheden, og få en endnu federe oplevelse når du er på nettet med 5G. Det nuværende 4G-netværk kan tilbyde hastigheder på cirka 100 Mbit/s, mens det nye 5G-netværk under optimale forhold kan levere op mod 1.000-2.000 Mbit/s. Altså adskiller 5G-netværket sig fra den tidligere generation ved en større kapacitet, kortere svartid samt en forbedring af hastigheden ved både download og upload. Dermed sikrer 5G-netværk en mindre forsinkelse når internetforbunde produkter kommunikerer over internettet.

Du har måske oplevet at miste mobilforbindelsen når du befinder dig på steder hvor der er flere mennesker samlet, som f.eks. til koncerter, store stævner etc. Dette skyldes, at mobilmasten ikke kan håndtere et ubegrænset antal af personer der er på nettet samtidig. Med det nye 5G-netværk kan du undgå at miste forbindelsen når du opholder dig på lokationer med større forsamlinger.

Hvad er 5G?
5G fungerer i bund og grund på samme måde som de tidligere generationer af mobilnetværk
I nedenstående tabel kan du få et overblik over udviklingen i de tidligere generationer af mobilnetværk:

1G 2G 3G4G
Den første generation af mobilnetværk tillod, at vi kunne ringe til hinanden. Den anden generation af mobilnetværk tillod os at sende SMS’er. Den tredje generation tillod at bruge internettet mobilt, dog med en række begrænsninger. Den fjerde generation var en forbedring af 3G og tillod, at mobilt internet havde større tilgængelighed. Dog med ulemper ift. hastigheder og forsinkelser.

De tidligere generationer af mobilnetværk sender radiobølger ud i en bred radius fra en antenne, som typisk er placeret på master eller høje bygninger. 5G-netværket fungerer dog anderledes end de tidligere generationer, ved at anvende teknologien ’beamforming’. Teknologien er en slags styring af radiofrekvens, hvor man bruger forskellige antenner til at sende samme signal. 5G har dermed potentialet til at gøre det mobile netværk lignende det bredbånd vi kender derhjemme fra.

Er 5G farligt?
Sundhedsstyrelsen bedømmer, at strålingen fra de nye 5G-master ikke er farlige, og ligger langt under den sundhedsskadelige grænse. Energitilsynet vil løbende kontrollere, at teleselskaberne lever op til de fastsatte krav samt grænseværdier for hvor meget mobilstråling som mobilmaster og antenner må udlede.

Du kan læse meget mere om dette på sundhedsstyrelsens hjemmeside ved at klikke på linket:
Sundhedsstyrelsen.dk - 5G netværk

Hvordan får man 5G?
For at opleve det nye 5G netværk, er alt du skal bruge et mobilabonnement som indeholder 5G samt en 5G-mobil. Apple lancerede 13/10-2020, iPhone 12, iPhone 12 Max, iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max som er Danmarks første telefoner der kan køre det nye 5G-netværk.


Se mere om vores abonnementer, her på siden, og kom med på den lynhurtige rejse i skyen med et mobilabonnement hos Velkommen.


Ring mig op

Kunne du tænke dig et godt tilbud?

Har du brug for hjælp til din bestilling, så lad os ringe til dig.