Forstå din elregning

Hvad betaler du og til hvem?

Opdelingen

Når du får en elregning så består den af forskellige poster. Dette gør det nemmere for dig som kunde, da du ikke skal afregne enkeltvist til de forskellige aktører, som er med til at sikre strøm i dine kontakter.

Den rene elpris – ca. 19%
Din elregning består af dit faktuelle strømforbrug, hvor du betaler pr. kWh som du forbruger. Prisen på en kWh svinger i løbet af året og fastsættes af din eludbyder. Denne pris kan være fast eller variabel, alt efter hvilken aftale du har indgået med dit elselskab.

Abonnement til din leverandør ca. 2%
Hos nogle selskaber skal man også betale et abonnement, dvs. en fast pris som man betaler for at være kunde hos et elselskab. Det kan du slippe for med Velkommen som din eludbyder, hvor du kan få grøn strøm til 0 kr. i abonnement.

Betaling til netselskabet og transport – ca. 19%
På din elregning vil du se posten ’nettarif’. Det dækker over betaling af transport af strømmen til netselskabet. Dit netselskab afhænger af din bopæl, og man kan altså ikke selv vælge sit foretrukne netselskab. Du betaler yderligere et netabonnement, som dækker over omkostningerne til vedligeholdelse af elmåleren samt selve elnettet. Disse poster er fastsat af netselskabet og er derfor faste variable.

Afgifter til staten – ca. 37%
Elregningen består også af afgifter til staten, og er den største post på regningen. Afgifterne til staten dækker over en række lovpligtige samfundsnyttige formål, som elafgiften, CO2-afgiften og el-distributionsafgiften.

PSO betaling – ca. 3%
På elregningen vil man finde en post der hedder ’PSO-afgift’. Dette er en tarif som forbrugeren betaler gennem sin elregning. PSO står for Public Service Obligations, og dækker blandt andet over tilskud til vedvarende energi. Herudover opkræves man på vegne af staten, for udvikling og forskning af den grønne omstilling samt effektiviteten af denne.

Moms – 20%
Man betaler moms af alle elprisens elementer, dvs. moms af din samlede bruttoudgift til el.

Elnettet i Danmark

Forudbetalt “aconto”?

Når du skifter elselskab vil du modtage en regning før skiftet overhovedet er gået igennem endnu. Dette er fordi du betaler forud efter “aconto”-metoden.

Når du betaler forud aconto, så opkræver dit nye elselskab for dit forventede forbrug fremadrettet. Disse tal får elselskaber fra netselskaberne og er baseret på sidste års forbrug på adressen. Hvis der er opkrævet for meget, så overgår pengene selvfølgelig til næste regningsperiode – og hvis der er opkrævet for lidt, så trækkes der en smule mere næste gang. Bare rolig dog – du betaler selvfølgelig kun for dit faktiske forbrug.

Din regning er nem hos os

Vi har forsøgt at gøre det så nemt og overskueligt som muligt.

Regninger der er til at forstå

Vi fokuserer på, at dine regninger skal være til at forstå. Derfor kommunikerer vi i et sprog, der hverken kræver google-søgninger eller opkald til en ven.

Vi skærer din elregning helt ind til benet. Din elregning består af en række forskellige poster. Du betaler nemlig både afgifter til staten, abonnement hos dit lokale netselskab og til din eludbyder. Vi vil gerne gøre alt hvad vi kan for vores kunder – derfor tilbyder vi grøn energi til 0 kr. i abonnement.

 

Elregning der er til at forstå
Få-et-gratis-pristjek

Få et gratis pristjek

Kunne du have sparet penge med en anden elaftale? Med vores prisberegner behøver du ikke selv sidde med lommeregneren og de store regneark. Vi har lavet et værktøj, hvor du kan sammenligne tidligere gennemsnitspriser i markedet med vores elpriser.

Sådan påvirkes elprisen

Vejret, årstiden og tidspunktet er bare nogle af de ting som påvirker prisen.

Din elregning varierer med årstiderne

Da efterspørgslen efter strøm er højest om vinteren i tidsrummet 17-20, er strømmen altså også meget dyrere i dette tidsrum og denne periode. Det skyldes, at vi befinder os mere inden døre på grund af det kolde vejr, og samtidig indtræder de mørke vinteraftner langt tidligere, hvorfor vi i højere grad får brug for belysning. Det kolde vejr gør også, at vi skruer betydelig mere op for varmen derhjemme. Det er altså bare nogle af grundende til, at elregningen bliver dyrere.

I den forbindelse vil strømmen være billigere på alle andre tidspunkter, hvor man ser en betydelig forskel på elpriserne i henholdsvis sommer- og vinterhalvåret. Når dagene er lange, lyse og lunefulde om sommeren vil man helt automatisk bruge langt mindre strøm. Dette ligger samtidig et mindre pres på elnettet, hvorfor den variable pris per kilowatt-time er lavere.

Sådan påvirkes elprisen

Forkæl dig selv med ekstra julegaver fra Velkommen

Som Velkommen kunde får du adgang til de populære abonnementstjenester Nextory og C More. Helt konkret får du 2 måneders gratis medlemskab af Nextory og 1 måneds gratis streaming på C More.

Sidst men ikke mindst bliver du også en del af KlubVelkommen. I samarbejde med LogBuy tilbyder vi dig mere end 2.800 attraktive rabatter. Her kan du spare penge på blandt andet tøj, rejser, fitness, ting til hjemmet og meget mere. Besparelserne er uendelige når du er en del af KlubVelkommen.

Hvorfor vælge Velkommen?

Udover vi har forsøgt at gøre det så nemt som muligt, så fokuserer vi også på både prisen og produktet.

Grøn el, selvfølgelig.

Hos Velkommen får du grøn strøm til gode priser og 0 kr. i abonnement. Den grønne omstilling er en kerneværdi i vores virksomhed, derfor har vi indtil nu udelukkende købt grøn strøm fra danske vindmøller og norske vandkraftværker til vores kunder. Hvis du vælger en aftale hos os, så sørger vi selvfølgelig også for at købe grønne certifikater for 100% af dit forbrug i fremtiden.

Vi er et anderledes energiselskab, som ikke forsøger at spise dig af med høje abonnementsopkrævninger eller skyhøje priser. Vi sætter kunden i fokus og kæmper for, at det skal være let, sjovt og billigt at være elkunde hos os, uden at gå på kompromis med hverken kvalitet, kundeservice eller den grønne omstilling.

Grøn el fra danske vindmøller

Gode priser, god kundeservice og nemme regninger.

Hos Velkommen vægter vi højt, at det hverken skal være dyrt eller besværligt at være elkunde. Med en elaftale hos os får du en kombination af vores 3 kerneværdier – eminent kundeservice, regninger der er til at forstå og sidst men ikke mindst, at det skal være billigt at være elkunde i Danmark.

Vi gør det nemt og overskueligt for dig at skifte elselskab med en tilmeldingsformular, der tager bare 2 minutter.

I 2020 lå vores elpriser under markedsgennemsnittet på variable produkter – og dette selvom vi kun sælger grøn strøm. Det kan du læse meget mere om herunder:

Gode priser på grøn strøm

Værd at vide

Din elregning består faktisk af to regninger i en. Det skyldes, at du både skal betale 1) dit aktuelle elforbrug til din elleverandør, 2) du skal betale til dit lokale netselskab, som transporterer strømmen hjem til dig, 3) du skal betale en række offentlige forpligtelser og  afgifter til staten.

Det er er faktisk kun omkring 19% af din elregning, som du kan påvirke gennem dit forbrug og valg af elleverandør – resten har du ikke indflydelse på.

Du betaler pr. kWh som du forbruger. Denne tager udgangspunkt i den variable elpris på den børs hvor din el bliver forhandlet. Markedskræfterne; udbud og efterspørgsel påvirker prisen på el, hvorfor din kWh pris kan svinge meget. Din elregning vil derfor typisk ikke være den samme, selvom dit forbrug er uændret.

Du kan altid tjekke din aktuelle kWh-pris på ‘Min Selvbetjening‘ eller indkøbsprisen på Market data | Nord Pool.

På din elregning vil du se posten ’nettarif’. Det dækker over betaling til transport af strømmen til netselskabet. Dit netselskab afhænger af din bopæl, og man kan altså ikke selv vælge sit foretrukne netselskab.

Du betaler nettarif pr. kWh som du forbruger i den givne regningsperiode.

Transmissionsnettet kan beskrives som en metafor, ved ’strømmens motorveje’, og sørger for, at vi overhovedet kan importere og eksportere strøm. På den måde sørger nettet for transport af elproduktion, til forbrugsområder samt til/fra vores nabolande.

Du betaler transmissionsnettarif, som dækker energinets omkostninger til vedligehold og drift ved brug af transmissionsnettet. Du betaler pr. kWh som du forbruger i den givne regningsperiode.

67% af din elregning består af moms og afgifter til staten, og er dermed den største post på regningen. Man betaler moms af alle elprisens elementer, dvs. moms af din samlede bruttoudgift til el.

Afgifterne til staten dækker over en række lovpligtige samfundsnyttige formål. På elregningen vil man finde en post der hedder ’PSO-afgift’. Denne står for Public Service Obligations, og dækker blandt andet over tilskud til vedvarende energi.

Herudover opkræves man på vegne af staten, for udvikling og forskning af den grønne omstilling samt effektiviteten af denne.