Sparetips og nyttig viden

På denne side hjælper vi dig med en oversigt over nyttig viden og til besparelser på energiregningen.

Nyttig viden

Vi har samlet en oversigt over forskellig nyttig viden til dig.

For at få strøm derhjemme, er det nødvendigt, at du er kunde hos 2 selskaber.

Det lyder måske mere forvirrende end det reelt er, og det sker faktisk helt automatisk, da det ene selskab sælger strømmen til dig (elleverandør), mens det andet selskab transporterer strømmen hele vejen ud til din bolig:

  • Netselskab – ejer kablerne hele vejen ud til din bolig
  • Elleverandør – sælger dig strømmen f.eks. Velkommen

Som forbruger kan du frit vælge din elleverandør. Dit netselskab ligger til gengæld fast, da der kun er 1 selskab, som ejer kablerne ud til din bolig. Læs mere on dit netselskab under Q&A: Netselskab

Din elregning opkræves af elleverandøren, og du modtager altid 1 samlet elregning for både elforbrug og transport af strømmen. Hvis du har spørgsmål til dit elforbrug, eller skal melde flytning, skal du altid kontakte din elleverandør.

Kilde: Sparenergi.dk
Kilde til figur: energinet.dk

5G, som står for femte generations mobilnetværk, er en terminologi, som benyttes om den næste betydelige fase indenfor mobile kommunikationsstandarder, og efterfølgeren til tidligere og nuværende 4G-standarder.

Overordnet giver en 5G forbindelse dig meget hurtigere hastigheder til fx download, upload eller streaming.

5G gør det muligt at overføre meget mere data end nutidens 4G-netværk. 5G forbindelsen er derfor langt mere tilpasset vores stadigt mere avancerede databrug. Derudover vil 5G gøre gaming til en drøm med hastigheder på fiberniveau.

Læs meget mere om 5G her👇

Et datadelingskort minder om et simkort. Med et datadelingskort kan du som ordet beskriver ‘dele din data’ med en anden enhed.

Hvis du for eksempel har valgt en mobilpakke med 100gb data, og sjældent når at bruge den fulde mængde data, så er det netop her, at et datadelingskortet kommer ind i billedet, hvilket gør, at du kan ‘dele din data’ med en anden. I vil altså begge kunne benytte af den samme data, så du får det fulde ud af det.

Læs meget mere om det her👇

Elafgiften, som er fastsat af staten, indgår som en del af din elregning. Disse afgifter til staten dækker over en række lovpligtige samfundsnyttige formål for eksempel elafgiften og CO2-afgiften.

Prisen for størrelsen af elafgiften justeres hvert år. Du kan ikke selv påvirke denne, da den fastsættes politisk.

Bonusinfo: 2023 startede med en markant lempelse af elafgiften til EU’s minimumssats på 0,8 øre pr. kWh i 2023’s første seks måneder grundet den gangs energikrise.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan elafgiften ser ud for dig som elkunde i 2024, så kan du finde svaret her👇

Elbiler bliver mere og mere populære, og det skyldes blandt andet, at de bliver brandet som et grønnere alternativ til biler, der kører på benzin og diesel.

Elbiler skal jo derfor helst være grønne. Hvis du er optaget af at sætte så grønt et fodaftryk som muligt er der en bestemt type elbil, du bør vælge 👇

 

Et netselskab er en virksomhed, som ejer de strømkabler, som løber hele vejen ud til din bolig.

Der er lokale netselskaber fordelt over hele landet. Der findes ca. 40 forskellige lokale netselskaber i Danmark. Det er via deres kabler, at strømmen transporteres hele vejen til dit hjem.

Se er kort over landets lokale netselskaber nedenfor. Download kortet i pdf her. Søg dit elnetselskab frem her.

En del af din elregning går til betaling for brug af elnet til levering og transport af energi og bestemte nettariffer og netabonnement. (Dit lokale netselskab og Energinet).

Nettariffer og netbetaling fastsættes af dit lokale netselskab og Energinet, men viderefaktureres igennem din elregning fra dit elselskab. Du kan kun påvirke betaling for nettariffer ved at bruge strømmen, når transporten for strøm er billigst. Dit elselskab har ikke indflydelse på prisen for transport af strøm.

Læs mere om hvordan du skal forstå delene på din elregning her👇

Energinet er Danmarks systemansvarlige transmissionsvirksomhed (ofte brugt forkortelse TSO).

Det vil sige den virksomhed, der har ansvaret for at drive transmissionsnettet og elsystemet i Danmark. Energinets kerneydelse er forsyningssikkerhed og dermed at sørge for, at alle i Danmark har strøm i stikkontakten.  I praksis sker det ved at sikre, at der er balance mellem forbrug og produktion i elsystemet døgnet rundt, så elnettet altid holder den elektriske spænding.

Energinet skal også skabe rammerne for et velfungerende elmarked, der sikrer både forbrugere og producenter fair priser og fremmer klimavenlige energiløsninger.

En del af din elregning går til betaling til Energinets arbejde. Du har ikke selv indflydelse på prisen af denne, og det har dit elselskab heller ikke.

Læs mere om hvordan du skal forstå delene på din elregning her👇

Kilde til figur: energinet.dk
Kilde: Roller på elmarkedet (energinet.dk)

Lad dit hus energiforbedre og spar både energi og penge. Gå fremtiden sikkert i møde med et bedre hjem.

Fordele ved energirenovering:
1. Lavere varmeregning.
2. Sundere indeklima.
3. Øget salgsværdi.
4. Bedre komfort uden træk og kulde.
5. Klimavenlig bolig, der sparer CO.
6. Moderne løsninger og arkitektur.

Find Energistyrelsens Guide til energirenovering via nedenstående link👇

Vil du have tilskud til at energirenovere? Ny renoveringspulje åbner i oktober.

I denne kan du søge tilskud til energiforbedringer i din bolig, og spare på energien igennem både el– og varmeregningen.

Formålet med Energirenoveringspuljen
At nedbringe energiforbruget i helårsboliger i Danmark. Der gives overordnet set tilskud til renovering af klimaskærm og optimering af boligens drift.

Find mere om tilskud Energirenoveringspuljen via nedenstående link👇

Fibernet leveres ved hjælp af kabler i jorden i nærheden af din bopæl og giver adgang til ubegrænsede mængder af data.

Med mobilt bredbånd får du derimod et trådløst internet, hvor du ikke er afhængig af nogen kabler og samtidig kan vælge den datamængde, der passer dig.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt mobilt bredbånd er den rette løsning for dig, kan du læse meget mere i artiklen herunder 👇

Som udgangspunkt følger din elaftale med, når du flytter, men der er nogle forskellige ting, du skal være opmærksom på. Du bør derfor altid huske at melde din flytning til din elleverandør.

Du kan blive klogere på alle reglerne i artiklen herunder 👇

 

 

Har du helt styr på, hvad det indebærer, når du vælger et energiselskab med grøn strøm?

Der er ingen elselskaber, der kan garantere, at den strøm der kommer ud igennem netop din stikkontakt altid er grøn. Alligevel bidrager du aktivt til at skubbe Danmark i den rigtige retning, når du vælger et selskab, der går ind for 100 procent vedvarende energikilder.

Bliv klogere på hvorfor i artiklen herunder 👇

Du er nok stødt på forkortelsen kWh et par gange. Men har du helt styr på, hvad det er?

Det korte svar er, at en kWh er en måleenhed for energi. Det lidt længere svar kan du få i artiklen nedenfor, hvor du også kan blive klog på, hvordan du kan nedbringe dit forbrug og meget mere👇

Mange os har sikkert på et eller andet tidspunkt tænkt, hvad en kWh egentlig koster?
Gid at svaret var enkelt, men prisen for 1 kWh kan variere.

For eksempel kan du og din nabo have en forskellig kWh pris. Grunden er, at der er flere faktorer som spiller ind på prisen. Men fortvivl ikke!

Hvilke faktorer der er tale om, og hvordan du lettest får overblikket over elprisen pr. kWh. gennemgår vi i denne artikel👇

I vinterhalvåret finder mange lyskæderne frem fra gemmerne for at lyse mørket op. Men hvad koster en lyskæde i strøm?

Der findes flere former for lyserkæder, og et godt råd er selvfølgelig, at vælge lyskæder med et lavt elforbrug, og kun at bruge dem, når du har glæde af dem.

Find ud af hvad en lyskæde egentlig at tændt, og hvilke lyskæder der er de bedste at vælge.

Overvejer du at gå over til elbil?

Så er du garanteret interesseret i, hvad det koster at lade den op. Der er flere forskellige faktorer, der spiller ind. Det er blandt andet ikke helt uden betydning, hvornår på døgnet, du sætter din bil til opladning.

Bliv meget klogere i artiklen herunder, hvor vi har samlet en masse nyttig viden på området 👇

Der findes overordnet tre forskellige typer af varmepumper. Overvejer du at investere i en, er der nogle forskellige faktorer, du skal tage stilling til, så den passer bedst til netop din bolig.

Vi har gjort det mere overskueligt for dig med et overblik over de tre typer og fordele og ulemper👇

Ja, hvorfor ser man egentlig, at vindmøller nogle gange stille selvom det blæser?
Det er måske et spørgsmål, som du nogle gange har tænkt over – og du er bestemt ikke den eneste. Fordi er det ikke bedre for den grønne omstilling og for elpriserne, hvis vindmøllerne snurrede og producerede billig energi?

En del af svaret skal faktisk findes i Tyskland!

Læs om hvorfor via nedenstående link og få svar på spørgsmålene👇

Er du helt opdateret på energimarkedet, hvordan det hænger sammen og hvor du potentielt kan spare ekstra penge i hverdagen?

Uanset hvad så har vi her sammensat nogle frie quiz til dig, hvor du kan teste din viden og forhåbentlig sidde tilbage med en god overordnet forståelse af, hvordan energimarkedet hænger sammen, og om du sparer de rigtige steder.

Hvor mange rigtige svar kan du få?

Vores quizzer skifter løbende, så hold jævnligt øje👇

Sparetips

Vi har samlet forskellige sparetips til besparelse på energiregningen.

Fyld opvaskemaskinen op, og skru ned for temperaturen
Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55 °C i stedet for 65 °C, bruger det 10-20 % mindre strøm. Data fra SparEnergi/Energistyrelsen viser, at man kan spare optil 480 kr./år.

Kilde: SparEnergi.dk

Vidste du dette om din ovn og brødrister?
✅ Tænd først ovnen, når manden sættes ind. Og sluk 5-10 min. før maden er færdig. Data fra SparEnergi/Energistyrelsen viser, at man kan sparer 10-25 % af energiforbruget.
✅ Rist brødet på en brødrister i stedet for i ovnen. Data fra SparEnergi/Energistyrelsen viser, at du bruger 90 % mindre strøm.

Kilde: SparEnergi.dk

Find ud af hvor, hvordan og hvornår du bedst sparer på el– og energiregningen derhjemme, når vi guider dig igennem flere sæt af myter.

Fordi bruger en robotstøvsuger mere strøm end en almindelig støvsuger?
Bruger din fryser mindre strøm, når den er fuld?
Bruger en cooker mindre i strøm end en elkedel?
Bruger de korte programmer til vask og opvask mindre energi end eco-programmer?
Sparer du strøm ved at koge vand i elkedlen og derfra hælde det over i gryden?

Find alle 3 artikler med svarene her👇

Uanset hvilken form for opvarmning du benytter dig af, er det dyrt at holde boligen varm. Bruger du naturgas, kan du måske få lidt inspiration til, hvordan du kan få lidt luft i budgettet i artiklen herunder, hvor vi har samlet nogle gode råd👇

 

Vinteren kan være hård for energiregningen, men der er gode tips at hente.

Se 9 af Energistyrelsens bedste sparetips til både el, vand og varme, så du kan få mere luft i budgettet 👇

Find. Sluk. Spar. med hunden Carlo
Hunden Carlo tager dig igennem, hvordan du finder nemme besparelser på energiregningen.

Download e-bogen frit her👇

Genbrug med fordel disse sparetips.
I denne guide hjælper vi dig til hvilke sparetips, som ved genbrug er guld værd – bogstavlig talt.

Download vores sparetipsguide frit her👇

Sparetips om gode vaner til energiforbruget.
I denne guide Vi hjælper dig til, hvor du kan spare mange penge på varmeregningen.

Download vores sparetipsguide frit her👇

Sparetips til dit generelle energiforbrug.
I denne guide hjælper vi dig til at spare på hverdagens energiforbrug.

Download vores sparetipsguide frit her👇

Sparetips til efteråret.
I denne guide hjælper vi dig til at spare på energiforbruget, når vi går en koldere tid i møde.

Download vores sparetipsguide frit her👇

Sparetips til sommerhuset.
I denne guide hjælper vi dig til at spare på strøm og varme i dit sommerhus.

Download vores sparetipsguide frit her👇

 

“Spar 10.000 på 10 uger” er en ‘how to’-podcast, der handler om at skabe luft i budgettet, hvad enten du sparer op til noget særligt, eller bare gerne vil have lidt flere penge mellem hænderne i hverdagen.

Velkommen vil gerne hjælpe dig til, at spare lidt ekstra der, hvor det er muligt. Klik på linket nedenfor og lyt, lær og find vejen til en bedre økonomisk fremtid.

Lyt til podcasten via link👇

Spar med Strømpyramiden
Strømpyramiden fra SparEnergi hjælper dig, når du går på jagt efter strømslugerne i dit hjem. Den er bygget op på samme måde, som den velkendte madpyramide, hvor man skal spise mest fra bunden. I strømpyramiden kan man med fordel spare mest i bunden.

Kilde: SparEnergi.dk

Download vores frie sparetip-guides

Få råd og vejledning i hvordan du finder nemme besparelser på energiregningen i hverdagen med vores frie sparetip-guides.

Download e-bøgerne frit her👇

6 fordele ved en elaftale fra Velkommen

✔️ 0 kr. i oprettelse og lavt abonnement.
✔️ Variabel elpris – udnyt strømmen når den er billigst.
✔️ Grøn strøm fra vedvarende energikilder.
✔️ Personlig kundeservice.
✔️ Elpriser time for time i app’en.
✔️ Ekstra besparelser via fri adgang til Rabatunivers.

Vi er sammen om at skabe en grønnere fremtid – start med dit valg af elaftale.

Læs uddybende om punkterne her👇

Spar med KlubVelkommen Rabatuniverset

I KlubVelkommens Rabatunivers har vi samlet et hav af attraktive rabataftaler og gode tilbud – til fri benyttelse for dig som er kunde hos Velkommen! Login som kunde her.

Find bl.a. rabataftaler til Adidas, Samsung, Circle K, Apple, Sunweb, Apollo rejser, Mofibo, Legoland, Zalando, Tivoli, Jabra, Teeshoppen, Skallerup Seaside Resort, Nextory, Podimo og meget mere.
Tilbuddene er tidsbegrænset og skifter løbende.

Bliv holdt opdateret