mobil

En mobilaftale med 5G

Hos Velkommen tilbyder vi mobilabonnementer, der indeholder 5G. På siden her kan du læse mere om, hvordan du surfer med på Danmarks bedste netværk.

Skift nemt og få 5G med Velkommen

Det er nemmere end du tror og du er lynhurtigt i gang.

Vælg mobil abonnement

Vælg abonnement med 5G

Beslut hvor mange timer og hvor mange GB der passer bedst til dig.
Bestil mobil abonnement

Bestil online

Det tager ca. 2 minutter at bestille her på siden.
Snak og surf løs nyt mobil abonnement

Snak og surf løs

Du modtager dit SIM-kort med posten og skal blot sætte det i telefonen.

Vil du have 5G?👇

Vælg hvilken pakke der passer bedst til dig. Med et mobilabonnement fra Velkommen er du sikret et netværk helt i top, da vi bruger TDCs netværk, som flere gange er blevet kåret til Danmark bedste.

Mobilpakke FRI/100

Den store pakke inkl. 5G

5G på Danmarks bedste netværk

5G – Hvad er det?

Velkommen bruger TDC NET, som i 2023 blev kåret som landets bedste for 8. gang i træk målt af Teknologisk Institut. Med et mobilabonnement hos Velkommen får du den bedste 5G-oplevelse.

Har du ikke 5G, står du selvfølgelig ikke uden internet. 5G er bare en hurtigere version af det nuværende 4G-netværk. Du kan derfor opgradere hastigheden og få en endnu federe oplevelse, når du er på nettet med 5G. Det nuværende 4G-netværk kan tilbyde hastigheder på cirka 100 Mbit/s, mens det nye 5G-netværk under optimale forhold kan levere op mod 1.000-2.000 Mbit/s. Altså adskiller 5G-netværket sig fra den tidligere generation ved en større kapacitet, kortere svartid samt en forbedring af hastigheden ved både download og upload. Dermed sikrer 5G netværket en mindre forsinkelse, når internetforbunde produkter kommunikerer over internettet.

 

5G_i_mobilabonnement

3 grunde til hvorfor du skal vælge 5G netværk

Hurtigere_hastighed_med_5G

#1 Hurtigere internetforbindelser

Det lynhurtige 5G-netværk har bragt en masse fordele med sig. Det hele handler dog ikke blot om høje hastigheder, for der er faktisk en række fordele ved 5G netværket, som kommer os alle til gode.
Et mobilabonnement med 5G inkluderet, giver 100 gange hurtigere internetforbindelser. Samtidig kan både 5G-mobilabonnementet samt 5G-baseret bredbånd tilpasses, således at det passer til hver enkelt kundes præference. Denne skaleringsmulighed omfatter både hastighed, forsinkelse, datakapacitet og dækning.

Koncert_5G

#2 Større kapacitet

5G bygger på MTC (Massive Machine Type Communications). Dette kan betjene helt op til 1 million enheder på samme tid inden for 1 kvadratkilometer. På den måde handler 5G i høj grad om kapacitet, som har en helt naturlig relation til den gennemsnitlige datahastighed.
Du har måske oplevet at miste mobilforbindelsen. når du befinder dig på steder, hvor der er flere mennesker samlet, som for eksempel til koncerter, store stævner osv. Dette skyldes, at mobilmasten ikke kan håndtere et ubegrænset antal af personer, der er på nettet samtidig. Med det nye 5G-netværk kan du undgå at miste forbindelsen, når du opholder dig på lokationer med større forsamlinger.

5G_bedre_internet_kvalitet

#3 Bedre kvalitet

Og hvis det ikke var nok, så højner 5G faktisk også kvaliteten af stemmeopkald, som vi kender det fra lydopkald over Skype og WhatsApp. HD-lyd for stemmeopkald via mobiltelefoner stod ikke øverst på listen ved udviklingen af 3. generations- og 4. generations-netværket. Det er en anden snak med udviklingen af 5G netværket, hvor lydkvaliteten er langt skarpere, mere klar og realistisk – hvad enten det gælder almindelige samtaler eller videoopkald.

Værd at vide

5G betyder femte generationsnetværk og er en opgraderet version af det tidligere fjerde generations netværk (4G). 5G har kortere svartid, forbedret hastighed ved download og upload samt en større kapacitet.

For at opleve det nye 5G-netværk, er alt du skal bruge et mobilabonnement, som indeholder 5G samt en 5G.mobil. Apple lancerede 13/10-2020, iPhone 12, iPhone 12 max, iPhone 12 pro og iPhone 12 pro max som er Danmarks første telefoner, der kan køre det nye 5G-netværk.

Vi tilbyder 5G i nogle af vores mobilabonnementer – alternativ kan det tilkøbes for kun 29 kr. /md.

Sundhedsstyrelsen bedømmer, at strålingen fra de nye 5G master ikke er farlige og ligger langt under den sundhedsskadelige grænse.

Du kan læse meget mere om dette på sundhedsstyrelsens hjemmeside ved at klikke her. 

5G-netværket adskiller sig fra den tidligere generation ved en større kapacitet, kortere svartid samt en forbedring af hastigheden ved både download og upload.

Dette er bare nogle af fordelene ved 5G. Du kan læse meget mere om fordelene her på siden.

5G-netværk fungerer i bund og grund på samme måde som alle de tidligere generationer af netværk.

Dog adskiller teknologien sig fra de tidligere generationer, hvor disse sender radiobølger ud, mens 5G sender retningsbestemte stråler ud.

Hvis du ikke har 5G, mister du selvfølgelig ikke forbindelsen. 5G er blot en opgraderet generation af netværket med større kapacitet, kortere svartid og hurtigere hastighed.

Hvis du blot har 4G, kan du forholde dig helt rolig – alt vil være helt som det plejer.

 

5G understøtter et stigende behov for bl.a. kortere svartid, større kapacitet og hurtigere hastigheder. Det er der brug for i en verden, der bliver mere og mere digitaliseret.

Vil du vide mere?

Hvor hurtigt er 5G?

Det nuværende 4G-netværk kan tilbyde hastigheder på cirka 100 Mbit/s, mens det nye 5G-netværk under optimale forhold kan levere op mod 1.000-2.000 Mbit/s. Dermed adskiller 5G-netværket sig fra den tidligere generation ved en større kapacitet, kortere svartid samt en forbedring af hastigheden ved både download og upload.

Hvordan fungerer 5G?

5G fungerer i bund og grund på samme måde som de tidligere generationer af mobilnetværk. De tidligere generationer af mobilnetværk sender radiobølger ud i en bred radius fra en antenne, som typisk er placeret på master eller høje bygninger. 5G-netværket fungerer dog anderledes, end de tidligere generationer ved at anvende teknologien ’beamforming’. Teknologien er en slags styring af radiofrekvens, hvor man bruger forskellige antenner til at sende samme signal. 5G har dermed potentialet til at gøre det mobile netværk lignende det bredbånd, vi kender derhjemme fra.

Hvordan får jeg 5G?

For at opleve det nye 5G-netværk, er alt du skal bruge et mobilabonnement, som indeholder 5G samt en enhed, der kan gå på 5G. Apple lancerede 13/10-2020 iPhone 12, iPhone 12 max, iPhone 12 pro og iPhone 12 pro max, som er Danmarks første telefoner, der kan køre det nye 5G-netværk.

Er 5G skadeligt?

Sundhedsstyrelsen bedømmer, at strålingen fra de nye 5G master ikke er farlige og ligger langt under den sundhedsskadelige grænse. Energitilsynet vil løbende kontrollere, at teleselskaberne lever op til de fastsatte krav samt grænseværdier for hvor meget mobilstråling som mobilmaster og antenner må udlede.

Du kan læse meget mere om dette på sundhedsstyrelsens hjemmeside ved at klikke her.

Hvorfor er abonnementer med 5G dyrere end med 4G?

Man så i 2015-2016 en prisstigning på omkring 22 procent, hvor overgangen fra 3G til 4G fasede ind. Det er helt naturligt, at 5G-baserede mobilabonnementer vil gennemgå en tilsvarende eller endda højere prisstigning. Det skyldes, at prissætningen af 5G-baserede mobilabonnementer skal ses i lyset af massiv investering og finansiering i udbygning, drift og licenser, og derfor er teleselskaberne nødsaget til at prissætte produktet herefter.

Investering og udbygning af 5G-netværket, kommer hele det danske samfund til gavn på grund af 5G-infrastrukturen, og teleselskabernes finansiering og investering giver selvfølgelig en fornuftig gevinst. Prisstigningerne er altså ikke et udtryk for grådighed eller at lave en højere profit, men er ganske enkelt nødvendige. Det skyldes, at staten har lagt et pres på teleselskaber, og samtidig er mobilkundernes gevinster ved 5G-baserede mobilabonnementer væsentlig større sammenlignet med 4G-baserede abonnementer på mobiltelefoni.

Det ses dog, at prisen på et mobilabonnement med 5G inkluderet ikke er væsentligt højere end et mobilabonnement, hvor der blot er 4G inkluderet. Det samme ser man for 5G-bredbåndet.

TDCs 5G-net

Ligegyldigt hvilket mobilabonnement, du vælger hos Velkommen, er du sikret god dækning i hele Danmark – uanset hvor du bor. Vi bruger nemlig TDC NET’s mobilnetværk, som flere gange er blevet kåret som Danmarks bedste – både med 4G og 5G.

Teknologisk Institut undersøgte i 2023 mobilnetværket på 500 helt tilfældige målesteder i Danmark. Her løb TDC NET for 8. år i træk med titlen som landets bedste dækning i Danmark. Den gode dækning er både gældende inden og uden for storbyerne. Så med et mobilabonnement hos Velkommen er du sikret en god netværksoplevelse, uanset om du bor i storbyen, på landet eller noget helt tredje.

For at højne kvaliteten og opnå en god kombination af lynhurtige hastigheder og dækning som overhoved muligt, bruger TDC NET flere forskellige frekvensbånd på 5G-netværket. Efterhånden som 5G bliver udrullet og mere og mere udbredt, vil de gamle 2. generations- samt 3. generationsnetværk blive udfaset. Man forventer, at 3G vil være udfaset i og omkring 2022.

Hvad er fordelene ved 5G?

  1. Et mobilabonnement med 5G inkluderet, giver meget hurtigere internetforbindelser. Samtidig kan både 5G-mobilabonnementet samt 5G-baseret bredbånd tilpasses således, at det passer til hver enkelt kundes præference. Denne skaleringsmulighed omfatter både hastighed, forsinkelse, datakapacitet og dækning.
  2. Men 5G er mere end bare høje hastigheder og god dækning på mobile tjenester. 5G er en innovationsplatform, som understøttes af en bred vifte af enheder og tjenester, som kan forbinde eksisterende brancher med optimerede systemer, bedre performance og omkostningsminimering. 5G ses som en helt ny teknologi, hvor det transformative ses på højde med introduktionen af elektriciteten, biler og flyvemaskiner. 5G vil kunne omdanne brancher med netværksforbundne tjenester i alle kanter og hjørner af brancher.
  3. Er du lidt af en gamer, kan du også glæde dig over det nye 5G-netværk, fordi 5G gør det muligt at game selv på farten. Dette skyldes de lave latenstider, som er serverens responstid for at modtage og sende indholdsoplysninger. 5G åbner op for helt nye spillemuligheder og scenarier, blandt andet fordi det nu bliver muligt at spille de helt dyre spil, hvor der kræves kraftfulde gamercomputere med en vis grafisk færdighed. Med 5G kan du som gamer streame spillere fra en enkelt server – endda fra en mobil. Det kræver bare, at mobilen har en god opløsning i skærmen og kan køre 5G. På den måde er du ikke afhængig af en stor skærm, mus, headset, tastatur og en lynhurtig bredbåndsforbindelse. Forbindelsen bliver demokratiseret – dvs. at teknologien når ud til en større mangfoldighed på en langt billigere måde.
  4. 5G sikrer også optimerede droner. Der findes ingen grænser for, hvad man kan udnytte droners data til – lige fra simple fotograferingsopgaver til avancerede militære foretagender. De flyvende robotter kan for alvor folde deres fulde potentiale ud med det nye 5G-netværk. I dag er det muligt at styre droner primært ved hjælp af satellitbaserede løsninger. Det forventes, at 5G kan blive brugt til styring og kontrol af droner. Dronerne vil kunne flyve mere præcist og samtidig er det muligt at livetransmittere video i både 4K og 8K kvalitet. Dette kan være altafgørende i givne situationer, hvor detaljerne er essentielle i givne situationer.
  5. Med 5G kan folk, der har brug for en operation blive opereret langt hurtigere. Med det tidligere netværk, 4G, er det i dag muligt at udføre lægebesøg på lang afstand. Men med 5G tager vi skridtet videre og udvider til hele operationer på lang afstand. Netværkets kapabilitet gør nemlig, at selv komplicerede operationer bliver en realitet. Det sker i praksis ved, at læger kan lave bevægelser, som på samme tid udføres af en robot, der foretager operationen. Det betyder, at dygtige kiruger kan udføre en operation, helt uden nogen sinde at møde sin patient.

Ulemper ved 5G?

  1. 5G-frekvenser kræver en kortere rækkevidde, end de tidligere generationers netværk. Et stabilt netværk og høje hastigheder kræver derfor flere master, som kan dække signalet, og det er derfor et skrækscenarie, at der kommer 5G cell towers overalt. Dog er disse kendetegnet som meget små kasser, der ikke syner af ret meget.
  2. Det er vigtigt for menneskers færden præcist at kunne forudsige ekstreme vejrforhold. Dog kan 5G-frekvenserne forstyrre de satellitter, som vejrstationer bruger til at hente data ind omkring forudsigelse af vejret. Derfor kan 5G udfordre indsamling af den korrekte data.
  3. Mobilpriserne spiller også en rolle i forhold til de ulemper, der er forbundet med 5G-netværket. Molbilproducenterne har nemlig udnyttet 5G-teknologien til at hæve priserne på de telefoner, der kan køre 5G. Man kan dog håbe på, at priserne justeres og finder sit rette niveau, når 5G for alvor har vundet indpas i samfundet.

Hvornår bliver 5G tilgængeligt?

Den 7. september 2020 kunne TDC åbne op for det nye og omtalte 5G netværk i de aller første byer. Dermed blev TDC det første teleselskab, som kunne udbyde 5G til de første 80% af befolkningen i Danmark.

Hurtigere bredbånd med WiFi 6 og 5G

Den nyeste udgave af WiFi hedder WiFi 6. Denne udgave af teknologien løser de mange problemer med dårligt signal, når der er flere enheder på nettet på samme tid. På den måde kan man både game, streame en serie eller noget helt tredje – og så endda på samme tid.

5G og WiFi 6 har umiddelbart ikke noget med hinanden at gøre, men alligevel komplementerer de 2 forskellige teknologier hinanden. For at få gavn af en lynhurtig bredbåndshastighed via 5G er det vigtigt, at din router understøtter WiFi 6.