Læsetid: 4 min.

Variable elpriser

variabel-eller-fast-elpris

Når du skal vælge elaftale, skal du ikke bare træffe et valg om udbyder – du skal også tage stilling til, hvilken prisaftale du ønsker hos dit elselskab. Du har måske hørt, at prisen på din strøm kan være fast eller variabel, og det vil være forskelligt fra elleverandør til elleverandør, hvilke elaftaler som de kan tilbyde dig som kunde. 

Med variable elpriser afhænger prisen, som du betaler for el, af markedet og bestemmes dermed af faktorer som udbud og efterspørgsel. Det betyder, at du vil kunne spare penge på din elaftale, når markedsprisen er lav. Med en variabel elpris kan du udnytte udsving i elpriserne og dermed forbruge strøm, når den er billigst. Det kan f.eks. være om natten, hvor elnettet er mindst belastet. 

Nedenfor ser du et eksempel på hvordan forskellen mellem en variabel og fast elpris kunne se ud:

Chart by Visualizer

Fast pris på el 

Som pendant til variable elpriser findes der muligheden for at betale en fast pris på el. For elaftaler med fast pris gælder det, at du betaler et beløb per kWh for en periode. Denne pris ligger fast og ændrer sig ikke, selvom markedsprisen på elbørsen går op og ned. Du kender med andre ord den eksakte pris, som du vil se på elregningen hver måned. 

Når du tegner en aftale med en fast pris på el, vil det være med en fast elpris i enten 12, 24 eller 36 måneder ad gangen – den enkelte aftale afhænger af dit valg af elleverandør. Her vil det kun være prisen på el, der vil være fast i en bestemt periode, og du vil derfor godt kunne opleve andre udsving på elregningen

Som udgangspunkt forholder det sig sådan, at du med en fast pris vil komme til at betale lidt mere for din elaftale end ved en variabel pris.

Skal jeg vælge en aftale med fast eller variabel elpris? 

En ting er sikker: Du skal have en elaftale, hvis du vil have strøm ud af stikkontakten derhjemme. Spørgsmålet er så bare, om du skal gå efter at blive kunde hos et elselskab, der kan tilbyde dig en en aftale med en fast eller en variabel elpris. Der kan være fordele at hente ved begge former for aftaler, og det handler derfor først og fremmest om at gøre dig dine behov klart, før du vælger. For at gøre valget overskueligt for dig gennemgår vi gevinsterne ved begge aftaletyper herunder.

Fordele ved en fast elpris 

Vi kommer ikke udenom, at den største fordel ved at vælge en elaftale med fast pris er, at du på forhånd kender prisen pr. kWh, som du forbruger. Det kan være en klar fordel for dig, hvis du godt kan lide at kende beløbet på elregningen på forhånd. Med en fast elpris får du ingen overraskelser, når det kommer til elprisen, og det kan for nogle være en stor tryghed, så de ved, hvordan de skal budgettere. 

Nok er prisen fast hos den enkelte elleverandør, men det betyder ikke, at den faste pris er ens ved alle selskaber. Der kan derfor være en fordel i at skifte elaftale fra din nuværende til en, der kan tilbyde en billigere fast pris. Dog skal du være opmærksom på, hvorvidt du er bundet af din nuværende elaftale og i så fald hvor længe. 

Fordele ved en variabel elpris 

Den største fordel ved en variabel elpris er selvsagt, at prisen, du betaler for el, varierer. Prisen følger den nordiske elbørs, og det betyder, at der er penge for dig at spare, når prisen på el er lav. Her vil du opleve, at priserne på el ofte er lavere hen over sommeren grundet en mindre efterspørgsel.

En variabel elpris er altså det oplagte valg til dig, der ikke behøver kende den eksakte elpris hver måned og gerne vil kunne nyde godt af den lave pris, som en elaftale med variabel elpris kan kaste af sig. 

Hos os kan du få en variabel elaftale

Hos Velkommen tilbyder vi ikke en fast pris på el – her kan du kun vælge en variabel elaftale. Grunden hertil er faktisk ganske simpel, for en variabel elaftale vil næsten altid være den billigste for dig. Med en variabel pris vil prisen på din elaftale som tidligere nævnt følge markedsprisen for el. Det betyder, at prisen på din elaftale kan variere fra måned til måned – og dette er i langt de fleste tilfælde til fordel for din pengepung. Den variable pris medfører som oftest, at du får en lidt lavere månedlig udgift. 

Sandsynligheden for, at du kan spare penge med en variabel elaftale frem for en fast pris på el er altså stor. Dog skal du med en variabel pris naturligvis være indforstået med, at prisen på din strøm kan stige som følge af markedspriserne.

Læs mere om vores variable elpriser herunder: