Læsetid: 3 min.

Tilskud til elvarme

Tilskud til elvarme

Kan man få tilskud til elvarme, og hvor meget kan man i så fald få i støtte? Disse spørgsmål besvarer vi i dette indlæg, hvor vi ser nærmere på tilskud til elvarme. Vi hjælper dig med at få styr på kravene til at få tilskud, hvor meget man kan få i støtte, og hvordan du kan lave en ansøgning. Læs videre og bliv klogere på reglerne på området, og hvad du skal være opmærksom på, når du søger om tilskud til elvarme.

Hvem kan få hjælp til elvarme?

Hjælp til elvarme tilbydes til både helårsboliger, sommerhuse og feriehuse. Det kræves, at den primære opvarmningskilde i din bolig er registreret i BBR som elvarme. Det betyder, at minimum 50 % af opvarmningen i boligen skal stamme fra elopvarmning. Du kan selv tjekke, hvilken opvarmningskilde der er registreret for din bolig i BBR. Endelig skal du også sørge for, at det er registreret hos dit elselskab, at du har elvarme i din bolig.

Opfylder du disse krav, kan du få tilskud til elvarme. Der er ikke tale om et direkte tilskud, men derimod en reduktion af din elafgift. Den reducerede elafgift gælder for alle de kWh, du bruger om året, efter du har brugt 4.000 kWh. Her vil du kun skulle betale 1,00 øre pr. kWh i elafgift i modsætning til den normale elafgift, som er langt højere.

Med denne økonomiske støtte til elvarme kan du spare store beløb på din elregning hvert eneste år, da vi i Danmark betaler den højeste elafgift i hele EU. I sidste halvår af 2023 er elafgiften f.eks. 87,13 øre pr. kWh, så her vil du opnå en besparelse på 86,13 øre pr. kWh, du benytter ud over et forbrug på 4.000 kWh.

Har du allerede forbrugt 4.000 kWh i første halvår af 2023, og har du et forbrug på 5.000 kWh i andet halvår, vil du dermed opnå en besparelse på ca. 4.300 kr. Dette kan du også se som et tilskud til elvarme. Bemærk også, at der i første halvår af 2023 er indført en midlertidig lempelse af elafgiften ned til EU’s minimumssats, som gælder for alle forbrugere uanset deres opvarmningskilde.

Sådan laver du en ansøgning om tilskud til elvarme

Hvis du vil have tilskud til elvarme via en reduktion af din elafgift, kan du nemt og hurtigt sende en ansøgning afsted til dit elselskab. Inden du går i gang med ansøgningsprocessen, skal du først tjekke, om du allerede modtager reduceret elafgift. Derefter skal du undersøge, om det er registreret i BBR, at du har elvarme som primær opvarmningskilde, og at det samme er registreret hos dit elselskab.

Hvis du ikke allerede modtager hjælp til elvarme via reduceret elafgift, kan du hos de fleste elselskaber udfylde en onlineansøgning, som du kan udfylde og sende afsted på kort tid. Du kan selvfølgelig også ringe eller skrive til kundeservice hos dit elselskab og få hjælp til at komme i gang med din ansøgning om tilskud til elvarme. I din ansøgning vil du blive bedt om at oplyse en række informationer om dig selv og din bolig til dit elselskab. Det gælder bl.a. informationer såsom:

  • navn og e-mail, der er registreret hos dit elselskab
  • installationsadressen
  • ansøgningsdato
  • årligt forbrug i kWh
  • vedhæftet dokumentation.

Når du har sendt din ansøgning afsted til dit elselskab, står de for resten af processen. Du kan forvente at skulle vente i et par måneder, før du modtager et svar på din ansøgning. Bemærk også, at du kan søge om reduceret elafgift med tilbagevirkende kraft, hvis du har betalt fuld elafgift i en periode, hvor du har opvarmet din bolig med elvarme. Dette sker også via en ansøgning til dit elselskab.

Hvorfor gives der økonomisk støtte til elvarme?

Økonomisk støtte til elvarme via reduceret elafgift tilbydes som et incitament til de danske husholdninger, som skal få flere til at skifte fra oliefyr eller gasfyr til elvarme. Elvarme er en mere miljøvenlig og effektiv opvarmningskilde, som udleder væsentligt mindre CO2. Ved at tilbyde tilskud til elvarme opnås der en større besparelse ved at skifte fra ældre og mindre energieffektive opvarmningskilder til elvarme.

Tilskud til elvarme skal derfor ses som en del af den større politiske målsætning om at sikre en grøn omstilling i Danmark, hvor vi på sigt skal blive CO2-neutrale. Ved at gøre grønne og miljøvenlige opvarmningsformer mere økonomisk attraktive kommer vi længere og hurtigere på vejen mod den grønne omstilling i Danmark.

Når du overvejer, om du skal skifte fra dit olie- eller gasfyr til elvarme, er det naturligvis vigtigt, at du ikke blot tager besparelsen i elafgiften med i overvejelserne. Der er nemlig flere besparelser at hente i selve opvarmningen af din bolig, da elvarme er en langt mere energieffektiv opvarmningskilde i forhold til et ældre olie- eller gasfyr. Samlet set kan det give dig en væsentlig årlig besparelse på opvarmningen af din bolig.