Læsetid: 2 min.

Sparetips for køleskabe og frysere

Vi har herunder samlet en håndfuld sparetips og gode råd til dig, som du bør vide omkring dit køleskab og fryser derhjemme.

Vidste du for eksempel…
Vi danskere bruger i gennemsnit 17 % af vores strøm på køl og frys, så der er meget at spare ved at tænke energi – både i hverdagen, og når du køber nye hvidevarer.

“De hurtige”

🌡 Hold 5° i køleskab
🧊 Hold -18° i fryser
💧 Optø i køleskab
🌬 Giv plads til luftcirkulation
🛑 Tjek tætningsliste

Hold 5 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren
Den anbefalede temperatur i køleskabet er 5 °C og i fryseren -18 °C. Hvis du hæver temperaturen, forkorter du holdbarheden af dine madvarer. Hvis du sænker den, bruger du unødigt meget strøm. For hver grad, du sænker temperaturen i fryseren under -18 °C, stiger elforbruget med ca. 2-3 %. For hver grad, temperaturen er under 5 °C i køleskabet, stiger elforbruget med ca. 5 %.

Optø i køleskabet
Optø mad fra fryseren i køleskabet. Så sparer køleskabet strøm.

Giv plads til ventilation
Køleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor, hvad producenten anbefaler, inden du køber.

Tjek tætningslisten
Skift tætningslisten, når den bliver slidt. Hvis den ikke slutter tæt, stiger elforbruget. Nogle tætningslister kan ikke skiftes, da de er limet eller klemt fast.

Gode råd til køb

Der er meget at spare, hvis du vælger den rigtige hvidevare fra start.

Gå efter det bedste energimærke
Køleskab eller køle/fryseskab: Gå efter D eller bedre.
Fryseskab eller kummefryser: Gå efter E eller bedre.

Vælg separat køleskab og fryser
Det mest energirigtige valg er et separat køleskab og fryser. Hvis frysebehovet ikke er så stort, kan det være en god idé at vælge en lille, energieffektiv skabsfryser i stedet for en stor kummefryser.

Køb med digital termostat og display
Køb køleskab og fryser, der har mulighed for at indstille temperaturen med en digital termostat, og som kan vise temperaturen på et display. Hvis du køber et kombineret køle-/fryseskab, bør både køleskab og fryser have en termostat. Så bliver temperaturen mere præcis, og du kan nemmere kontrollere, om temperaturen er rigtig.

Vælg den rigtige størrelse
Overvej, hvor stort et apparat du har behov for. For køleskabe kan man som tommelfingerregel sige, at køleskabet skal være på 100 liter for 1 person, og derefter 50 liter oveni pr. ekstra person. En familie på 4 personer har altså behov for et køleskab på omkring 250 liter, hvis de køber ind jævnt i løbet af ugen.

Giv plads til ventilation
Køleskab og fryser skal kunne afgive varme fra kondensatoren – nogle fra siderne, andre fra bagsiden. Det gælder også indbyggede køleskabe. Undersøg derfor, hvad producenten anbefaler, inden du køber.

Kilde: https://velkommen.dk/artikler/viden-om-el/6-gode-elvaner/https://sparenergi.dk/
Der vil selvfølgelig forekomme udsving i, hvor meget hver enkelt vil kunne spare i strøm og kr. alt afhængigt af apparat og elprisen.