Læsetid: 5 min.

Sandt eller falsk – Spar på energiregningen |

Spar på energiregningen 1

Bruger dine opladere til dine elektroniske apparater strøm hele døgnet rundt, eller kun når de oplader noget? Bruger de korte programmer til vask og opvask mindre energi end eco-programmer? Og behøver du at skrue ned for varmen for at lufte ud i kortere tid? Vi har samlet svar til dig på udvalgte myter i denne artikel. Find ud af om du sparer på energien de steder, hvor det reelt giver værdi for din el- og energiregning.

Få myterne opklaret

Der kan være mange penge at spare på energiregningen, hvis du vel at mærke sparer de rigtige steder. Vi guider dig igennem hvor, hvordan og hvornår du bedst sparer på el– og energiregningen derhjemme. Til det bruger vi råd og fakta fra Energistyrelsen – SparEnergi, som har undersøgt myter og fakta om energiforbruget. Når du har læst første artikel om Sandt eller falsk?, kan du artikel 2 her.

Standbyforbrug

  • Bruger opladere kun strøm, når de oplader?
    Svaret er nej. Din oplader bruger altid strøm, hvis den sidder i en tændt stikkontakt. Forbruget af strøm kaldes for standbyforbrug. Ofte er det meget lidt strøm, som der er tale om bliver brugt, når du ikke er ved at oplade dit elektroniske apparat. Nye opladere må højst bruge 0,1 watt i standby, mens gamle opladere bruger 0,5 watt.
    Som eksempel bruger en telefonoplader ca. 1-4 kWh om året i standbyforbrug, hvis den sidder i en stikkontakt uden at oplade noget i 23 timer i døgnet. Omvekslet til pris svarer 4 kWh til mindre end 20 kr. Har du mange elektroniske apparater med standbyforbrug, kan der godt være noget at spare. Obs. trådløse opladere har ofte et højere standbyforbrug, når din telefon ikke oplader.
    Tip: Brug en strømskinner, hvor du kan slukke for flere ting på én gang.
  • Tager elektroniske apparater og elpærer skade af ofte at blive tændt og slukket på kontakten?
    Svaret er nej. Dine elektroniske apparaterne kan godt holde til dette. Her er der både tale om tv, router, mikrobølgeovn, kaffemaskine osv. LED-pærer kan ligeledes sagtens holde til at blive tændt og slukket ofte. Levetiden på de gamle glødepærer bliver forkortet af mange tænd/sluk, men disse bør du alligevel skifte ud, da det har et langt højere elforbrug end for eksempel LED-pærer.
    Tip: Brug en strømskinne, hvor du kan slukke for flere ting på én gang og slip for at betale for standbyforbruget. Du kan også tilkoble en automatisk timer, som slukker.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Vask og rengøring

  • Bruger de korte programmer til vask og opvask mindre energi end eco-programmer?
    Svaret er nej. For det meste er tilfældet faktisk omvendt! Det virker måske ikke logisk, men at et program på 30 minutter bruger mere energi end et program på 3 timer. For at sætte det i perspektiv, så kan du sammenligne det med at køre i bil. Når du kører hurtigt, så bruger du mere energi end hvis du kørte langsommere – også selvom du kommer før frem stil målet.
    Det er få korte programmer, som bruger lidt mindre strøm end eco-programmet, men de vasker typisk heller ikke så effektivt. Du bør kun overveje de korte programmer, hvis tøjet kun lidt snavset, eller hvis du er nødsaget til at vaske, før maskinen er fuld. Eco-programmet er overordnet den bedste måde at spare strøm på vask og opvask.
    Tip: Kig i manualen for din vaske- og opvaskemaskine for at se elforbruget for de enkelte vaskeprogrammer.
  • Kan der gå ild i hvidevarene, hvis de sættes til at køre om natten?
    Svaret er nej. Sikkerhedsstyrelsen oplyser, at kan du godt køre fx vaskemaskinen om natten, da risikoen for brand i hvidevarer er minimal. Du bør dog altid for en sikkerheds skyld have en røgalarm i rummet. Vær ekstra forsigtig når det kommer til ældre tørretumblere. Få rådgivning hvis du er i tvivl. Rådgivning kan findes her.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Udluftning og ventilation

  • Holder det på varmen, hvis man lader vær med at lufte ud?
    Svaret er nej! Af flere grunde bør du lufte ud dagligt. På den måde undgår fugt og mulig skimmelsvamp i din bolig. Luft ud i kort tid ad gangen (5 min.). Du bør ikke have vinduer på klem i mange timer. Det køler overflader ned, så det kræver meget energi at varme dem op igen. Husk altid at slukke radiatoren inden du lufter ud, da du på den måde kun skifter luften i rummet ud, uden at rummet nedkøles. Hvis du ikke skruer ned, tror din radiator, at der er alt for koldt i rummet, når den kolde luft udefra køler radiatorens termostat. Din radiator vil derfor prøve, at kompensere ved at skrue op for varmen, hvilket ikke er godt for din varmeregning.
    Tip: Luft ud med gennemtræk hver dag – også om vinteren. Luft desuden ud, både når og efter du laver mad og går i bad. Husk altid at slukke radiatoren.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Temperatur og radiatorer

  • Kan det betale sig, at isolere varmerør indenfor?
    Ja det kan det. Investeringen er hurtigt tjent hjem i varmebesparelser, da rørisolering både er nemt og billigt. Du bør isolere rør i både uopvarmede og opvarmede rum. Grunden er, at hvis du har uisolerede rør til varme og varmt vand, mister du varme til rummene. Dit system vil forsøge at genetablere den tabte varme, hvilket koster dig unødvendige penge. Du bør derfor isolere dine rør, så du selv kan styre, om du vil have varme på og hvor meget.
    Tip: Du kan tabe varme fra rørene hele året rundt – også i sommerhalvåret. Der er derfor aldrig et dårligt tidspunkt for isolering af dine varmerør.
  • Kan man nøjes med at tænde hver anden radiator?
    Svaret er nej. Forklaringen er, at der sker nemlig det, at når du slukker for en radiator i et rum, vil en anden radiator forsøge at kompensere og bruge mere energi til at varme rummet op. Du bør derfor indstille alle dine radiatorer ens – i hvert fald de rum, som har åben adgang til hinanden.
    Tip: Du kan godt skrue ned for temperaturen i et rum, men husk at luk døren ind til det rum, hvor du har skruet ned for varmen. Husk altid at holde temperaturen over 18 grader for at sikre et godt indeklima.
  • Kan det betale sig at slukke for varmen, for så sparer man på energien?
    Svaret er nej. På kort sigt kan du spare ved at slukke for varmen, men der kan opstå problemer med fugt i din bolig. Det giver risiko for skimmelsvamp, og du risikerer skader på dit helbred. Fugt- og svampskader på din bolig kan også udløse betaling for at få udbedret skaderne. Husk altid at holde temperaturen over 18 grader for at sikre et godt indeklima.
    Tip: Sæt ikke møbler op ad kolde ydervægge, da det kan det skabe kondens og skimmelvækst. Træk møblerne lidt ud fra væggen, så luften kan bevæge sig frit bagved.

Kilde: Energistyrelsen – SparEnergi

Brug strømmen, når den er billigst

Der kan være mange penge at spare ved, at flytte noget af dit forbrug til et andet tidspunkt på døgnet, hvor strømmen er billigst. Prisen på strøm varierer for dig med variabel elpris typisk helt ned til time for time. Ligeledes varierer prisen for transport af strøm, som fra 2023 er opdelt i lav-, høj- og spidslast.

Vil du være sikker på altid at bruge den billigste strøm, kan du følge elprisens udvikling time for time et helt døgn frem lige her, eller du kan downloade vores frie elpris-appen.

En grøn elaftale med variabel elpris

Med en grøn variabel elaftale kan du udnytte strømmen, når den er billigst, og hermed spare penge på elregningen.

✔️ Du får variabel elpris – så du kan udnytte strømmen, når den er billigst.
✔️ Du er bl.a. med til at give god energi videre og støtte Danske Hospitalsklovne med 5.000 kr. hver måned.
✔️ Du får grøn strøm – for miljøet og fremtidens skyld.
✔️ Du får nærværende og personlig kundeservice – vi er med dig hele vejen og du kan få fat i os både på live chat, mail og telefon.