Læsetid: 2 min.

Hvad betyder grøn strøm og findes det rent faktisk?

vindmoeller_groen_stroem

Mange elselskaber fremhæver, at de tilbyder grøn strøm, der kommer fra vedvarende energikilder – men hvad betyder det egentlig, og kan strømmen i din stikkontakt være mere bæredygtig end strømmen i din nabos?

I Danmark har vi et åbent elnet, hvor strøm fra forskellige kilder (både fossile brændstoffer og vedvarende kilder) samles. Derfor er der ingen elselskaber der kan garantere, at lige netop strømmen hjemme hos dig udelukkende kommer fra vindmøller, solcelleanlæg, vandkraft m.m. – også selvom du betaler for grøn strøm. I stedet kan du fremskynde, at en større del af strømmen i elnettet i fremtiden vil komme fra vedvarende energikilder, ved at vælge den grønne el til.

Der er forskel på grøn strøm

Der er forskel på, hvad du betaler for, når du køber grøn strøm. Nogle elselskaber sørger blot for, at du som forbruger køber grøn strøm fra et eksisterende vedvarende energianlæg. Her skal man huske, at denne grønne strøm bliver produceret hele tiden og bliver en del af vores elnet – uanset om du som forbruger betaler en merpris for at få leveret grøn strøm eller ej. Dermed er dit valg af grøn strøm ikke nødvendigvis med til at fremme en udvikling mod en energiforsyning, der i højere grad beror på vedvarende energi.

Der findes dog også produkter på markedet, hvor den ekstrapris forbrugeren betaler, bruges til direkte investereringer i nye vedvarende energianlæg. Der er godt nok forskel på, hvor disse penge er bedst givet ud.

Når det gælder strøm fra vandkraft, er det f.eks. begrænset, hvilke muligheder der er tilbage for at udvide produktionen. Udover det klarer vandkraften sig også ganske fint i konkurrence med de øvrige energikilder. Derfor er det ikke lige så fordelagtigt at betale lidt ekstra for strøm fra vandkraftværker, som hvis du betaler mere for strøm fra f.eks. vindkraft eller solenergi. Her kan kapaciteten nemlig udvides, så hvis du vil gøre den største forskel, når du køber grøn strøm, kan du med fordel vælge et elselskab, der aktivt investerer i disse energikilder.

Hvis du er interesseret i en oversigt over de forskellige muligheder inden for grøn strøm, kan du besøge hjemmesiden Grøntelvalg.dk, som Det Økologiske Råd står bag. Her kan du se rådets vurdering af forskellige strømprodukter, der markedsfører sig som grønne valg.

Vil du vide mere om grøn strøm?