Læsetid: 3 min.

Flyt dit strømforbrug og spar penge

Vaskemaksine_stroemforbrug

Der kan være penge at spare ved at flytte dit strømforbrug. Din elregnings størrelse vil faktisk afhænge af, på hvilke tidspunkter på dagen du bruger mest strøm, da elpriserne svinger helt ned på timeniveau. Udbud og efterspørgsel gælder nemlig også når man snakker elpriser. Det skyldes, at elpriserne er højest når elnettet er mest belastet, hvilket det naturligvis er mellem 17-20 i vinterhalvåret (oktober-marts). Dvs. at du kan få den billigste el, når elnettet er mindst belastet.

Elpriser på timebasis

Hvis du har en fjernaflæst elmåler, så bliver dit elforbrug opgjort på timeniveau. Det skyldes, at den el som du betaler for, bliver opgjort efter en timetarif. Det vil sige, at din tarif bliver afregnet ud fra dit målte forbrug på timebasis. Dit lokale netselskab ejer de kabler, der transporterer strømmen til din bolig. Når disse kabler er mest belastede, betaler man også mere for transporten af den – og omvendt betaler man også mindre, når denne transport er mindst belastet.

Vil du gerne undgå, at din elregning stiger unødvendigt? Så kan det være en god ide at flytte noget af dit forbrug til andre tidspunkter af dagen. Det betyder, at minimere strømforbruget i mellem 17 og 20, hvor der er primetime i de danske hjem.

Hvordan gør man så det?

Det vil være umuligt at undgå at bruge strøm i mellem 17-20, det gælder nok især for børnefamilierne. Du skal selvfølgelig stadig lave mad, se tv og have lyset tændt. Men der er stadig penge at spare, hvis du omlægger dit forbrug af strøm. Det kan du gøre ved f.eks. at sætte opvaskemaskinen i gang, vaske tøj eller bruge tørretumbleren på andre tidspunkter.

De 3 ovennævnte gøremål er nemlig energikrævende. Derfor kan det give en betydelig effekt på din elregning, hvis du flytter disse aktiviteter til på et andet tidspunkt på dagen.

Hvornår er det billigst at bruge strøm?

Det afhænger selvfølgelig af, hvilket apparat du har til de forskellige gøremål, samt hvor mange gange om året du vasker dit tøj, bruger tørretumbleren eller noget helt tredje. Samtidig er elpriserne en uforudsigelig og dynamisk faktor. Derfor kan det være svært at sige præcis hvor meget du vil spare, ved at flytte dit elforbrug til andre tidsrum på dagen. Men du kan faktisk spare omtrent 15%, hvis du flytter dit elforbrug til de sene aftentimer. I nedenstående tabel kan du se en oversigt over prisbesparelser om året. Dette er gældende hvis disse aktiviteter udelukkende foregår i tidsrummet 17-20 og flyttes til tidsrummet 23-01:

Flyt_dit_stroem_forbrug

Beregningen er foretaget ud fra en gennemsnitlig timepris for uge 40 i 2020 i tidsrummet 17-20, holdt op imod en gennemsnitlig timepris i tidsrummet 23-01 i uge 40 i 2020. kWh-timepriserne er fundet på Nord Pool. Derudover antages det, at en vaskemaskine og en tørretumbler bruger 200 kWh om året, mens en opvaskemaskine gennemsnitlig bruger 250 kWh om året. Dette er gennemsnitligt, for en almindelig familie med 2 voksne og 2 børn.

Vil du spare flere penge på strøm?

Et godt tip er at sætte sig ind i elmarkedet, hvis man ønsker en billigere elregning. Prisen som du betaler for el, afhænger af din elleverandør, og der er desuden flere elselskaber som kræver et abonnement for at være kunde hos dem.

Hos Velkommen synes vi, det skal være nemt, overskueligt og billigt at være elkunde – uden at gå på kompromis med hverken kundeservice eller den grønne omstilling. Derfor har vi intet abonnement på vores elaftale og sælger desuden billig el. I hele 2021 lå vores priser under markedsgennemsnittet – endda selvom vi kun sælger grøn strøm.

Læs mere om vores farvorable elaftale ved at klikke her.