Læsetid: 4 min.

Hvad er et energilån?

Energilån

Et energilån eller energisparelån er et lån, der bruges til finansiering af et eller flere energirenoveringsprojekter i din bolig. Der findes forskellige udbydere af energilån, men det er typisk mindre banker og nogle enkelte større banker, der tilbyder energilån. Et energirenoveringsprojekt dækker over et tiltag, der er med til at optimere energiforbruget i boligen. Det kunne for eksempel være udskiftning af oliefyr til varmepumpe, udskiftning af vinduer til energiruder eller isolering af boligen. I nogle tilfælde kan lånet dække køb af el- eller hybridbil eller køb af anpart i vindmøller. Rammerne for hvad lånet kan bruges til, defineres af den enkelte udbyder af lånet, men vil ofte være centreret omkring mindskning af energiforbrug eller andre grønne tiltag, der også er med til at mindske husholdningens energiforbrug.  

Hvad koster et energilån? 

Prisen på energilån varierer fra bank til bank, og det kan derfor være svært at sige præcist, hvor du finder det billigste energilån. Her må du prøve dig frem. Nogle banker tilbyder rene energilån med meget lav rente, typisk 4-5 %, og i nogle tilfælde kan du opnå et helt rentefrit energilån. Renten afhænger blandt andet af banken og deres kreditvurdering af dig som kunde.   

Et energilån ligger typisk mellem 15.000 og 350.000 kroner. Størrelsen på lånet kan være forskelligt fra bank til bank, da nogle kan have en minimumsgrænse eller en maksimumgrænse, der er betydeligt lavere end 350.000. Den månedlige ydelse afhænger primært af den aftalte løbetid på lånet og den aftalte rente. Hos Velkommen tilbyder vi hjælp til finansiering af eksempelvis varmepumpekøb gennem Resurs Bank, der tilbyder lån på op til 350.000 kroner og rentefri lån på op til 75.000 kroner.  

I aftalerne om energilån kan der desuden ofte være nogle særlige krav, der gælder i forbindelse med lån, som du bør være opmærksom på. Det kan for eksempel være et krav om, at lånet skal betales tilbage på maksimalt fem år, eller der kan være et maksimalt lånebeløb på 50.000 kroner. Du behøver som regel ikke at være kunde i banken i forvejen for at optage et energilån, og det kan derfor være en fordel at undersøge forskellige muligheder og tale med flere banker, inden du træffer en beslutning om, hvilken løsning der passer til dig og din situation. På samme måde som det kan anbefales at indhente forskellige tilbud på energirenoveringsprojektet, inden du vælger håndværkere.  

Hvem kan få et energilån? 

I princippet kan hvem som helst optage et energilån, da tiltag, der kan placeres under et energilån, spænder bredt fra bank til bank. Som udgangspunkt er energilånet dog øremærket til energirenovering i boligen, og derfor er det typisk boligejere, der kan optage et energilån. Der findes dog banker, der tilbyder energilån til eksempelvis bil i økonomiklasse A eller B – det vil sige biler med lavt brændstofforbrug eller biler på el eller hybrid. Nogle banker tilbyder også energilån til investering i grønne tiltag som vindmøller og solceller, der ikke nødvendigvis udelukker dem, som ikke er boligejere.  

Som boligejer er det desuden muligt at søge om energitilskud, når der flere gange i løbet af et år åbnes op for ansøgere til en tilskudspulje. Energitilskuddet er et skattefrit tilskud til helårsboligejere, der står over for et energirenoveringsprojekt eller et energiforbedrende tiltag i boligen som for eksempel installation af varmepumpe, isolering eller udskiftning af vinduer til energiruder. Du kan læse mere om energitilskud, og hvordan du søger det hos Energistyrelsen 

Kan det betale sig at tage et energilån? 

Man kan spørge sig selv, om det kan betale sig at optage et lån til at få skiftet alle vinduer i huset til energiruder eller til at efterisolere hele huset. Energirenoveringen giver typisk en bedre økonomi for boligejeren, da energiforbedrende tiltag resulterer i lavere udgifter til el og varme, ligesom at energimærket i boligen vil forbedres og dermed øge boligens værdi. Så for dig som boligejer er der en god gevinst ved en energirenovering. Set fra bankens side er energilånet også en god forretning, da de får gang i deres udlånsforretning, samtidig med at boligejerens økonomi forbedres som resultat af energiforbedringen, hvilket betyder, at energilånet er et lån med lav risiko.  

Energilån er blot én af flere måder, hvorpå du kan finansiere dit energirenoveringsprojekt. Lånebeløbets størrelse og din økonomiske situation er afgørende for, hvilken løsning der fungerer bedst for dig og dit projekt. Andre finansieringsløsninger kan være lån i friværdien eller forbrugslån. Har du opbygget en friværdi i dit hus, kan det billigste være at optage dit lån der. Der er dog forbundet nogle omkostninger med at optage et sådant realkreditlån, og derfor kan det for eksempel ikke svare sig at bruge denne løsning til et mindre energiforbedrende tiltag. Et mindre energiforbedrende tiltag som fx hulmursisolering kan typisk finansieres for omkring 10.000 kroner, og derfor vil et forbrugslån være en billigere løsning i dette tilfælde. 

Ved lån af større beløb med en længere løbetid er et energilån typisk den billigste løsning og også billigere end et almindeligt banklån.