Læsetid: 3 min.

Det skal du vide om de stigende elpriser!

Vedvarende_energi_stigende_elpriser

Prisen på den rene el har gennemgået en progressiv stigende tendens de seneste måneder. I artiklen her kan du blive klogere på de stigende elpriser som kan forklare hvorfor din elregning er steget.

Hvad betyder det?

De stigende elpriser betyder, at din elregning helt automatisk stiger. Hvilket ingen af os desværre har en jordisk chance for at ændre på.

…og det ser beklageligvis ikke ud til, at de stigende elpriser stopper lige foreløbig. Men lad os forklare dig hvorfor, og fortælle hvor du ellers kan spare penge henne!

Det rammer os alle!

Vi kan godt forstå, hvis du undrer dig! Men der er desværre ingen smarte smuthuller her – gid der var.

Grunden er, at den høje indkøbspris for rå el rammer alle elselskaber i Danmark, da vi alle indkøber el fra det samme marked. Nemlig på den nordiske elbørs kaldet NordPoolGroup.

mceclip3.png

Graften illustrerer hvordan elprisen drastisk er steget i år.
Især hvis vi sammenligner med tal fra de to forgående år på samme tidspunkt.

Lodrette akse viser indkøbsprisen for den rene el i DKK/MWh. Vandrette akse viser årets ugenummer.
Du kan selv finde alt data her: Market data | Nord Pool (nordpoolgroup.com)

mceclip6.png

Men hvorfor er prisen så høj? 

Dansk Industri (DI) forklarer godt i deres DI energianalyse 1. kvartal 2021, hvorfor indkøbsprisen for rå el er steget sådan det sidste stykke tid.

Tendensen fra 1. kvartal er kun blevet yderligere forstærket ind i både 2 og 3. kvartal.

Helt konkret skriver Dansk Industri følgende om elprisen:

“Elprisens generelle opadgående tendens skyldes et stigende elforbrug. Højere priser på brændsel og CO2-kvoter har også bidraget til en øget elpris, da det typisk er marginalprisen fra kulfyrede kraftværker, der bestemmer elprisen på markedet. Derudover har vejrforholdene også spillet ind i elprisens udvikling. Da en stor del af den Danmarks energiproduktion kommer fra vindkraft, har 1. kvartals kolde og stille vejrforhold medført mindre produktion af vindenergi. Kraftværkskapaciteten er reduceret de seneste år.
Derfor kan der ikke trækkes på samme kraftværkskapaciteten som tidligere når vinden ikke blæser. Dermed sættes der et større pres på udbuddet og elprisen stiger.”

El og gas følges deropad 

Prisen på strøm har kun kendt én vej, opad, særligt fordi prisen ramte et mangeårigt lavpunkt for blot 16 måneder siden kort inde i coronakrisen. Udviklingen hænger ifølge Dansk Energi tæt sammen med økonomiernes hurtige opblomstring og priserne på fossil energi, hvor gasprisen fx er seksdoblet.

” Ifølge Dansk Energis analytikere er der flere forklaringer bag det bratte løft i elpriserne. Først og fremmest er efterspørgslen på el og energi generelt vendt hurtigere tilbage end forventet, efter at det meste af verden i foråret 2020 stod med udsigt til økonomier på skrump og lave priser på alt fra el til kul, olie og gas.
Et eksempel er prisen på naturgas, som det seneste år er steget med hele 600 procent. Her betød relativt høje priser i sommer, at mange leverandører valgte at udskyde ordrer, som skulle fylde Europas gaslagre op til vinteren. Så nu, hvor vinteren står for døren, er der ingen vej uden om at fylde lagrene, og det presser prisen yderligere op. “

mceclip7.png

Uddybende artikel

Hvorfor stiger elprisen?

Uddybende om hvorfor elprisen stiger og stiger. Vi har lavet en let og forståelig illustrativ artikel til dig: Læs artiklen her

mceclip9.png

Du kan spare penge her!

mceclip10.png

Med din aftale hos Velkommen kan du få fri adgang til KlubVelkommen!

Rabataftaler i massevis

Benyt op til 2800 af landets mest attraktive rabataftaler. Her kan du spare penge på fitness, restaurant, rejser, tøj og meget andet.

Eksklusive tilbud

Kun adgang for klubmedlemmer.

Konkurrencer

Vind gratis fede præmier – kun adgang for klubmedlemmer.

Kom i gang med at spare penge

mceclip11.png

Gode spareråd til dit elforbrug

Hvis du ønsker at spare lidt ekstra på elforbruget derhjemme,
så har vi her samlet nogle gode råd til dig:

Find de gode råd her

mceclip12.png

Punktopdelt guide – Forstå din faktura

Hvis du gerne vil have en endnu bedre forståelse for,
hvad hvert punkt på din faktura betyder,
så har vi her lavet en guide til dig:

Find guiden her