Læsetid: 4 min.

7 enkle sparetips

el_paere_sparetips

Der kan være mange gode grunde til at spare på din el, men en af de helt store fordele er selvfølgelig at få billig el og dermed en lavere elregning. Mange oplever svingende forbrug og du arbejder måske endda hjemmefra i denne periode. Det betyder markant højere elregninger lige netop nu. Det skyldes, at strømmen er dyrest når elnettet er mest belastet, som er i tidsrummet 17:00 – 20:00. Det skyldes, at de fleste danskere er hjemme, laver mad, ser tv, tænder lyset osv. i dette tidsrum. I artiklen her får du 7 enkle sparetips.

Hvad er de største strømslugere?

Det er selvfølgelig svært at fortælle hvad din største strømsluger er i lige præcis dit hjem, da dette afhænger af hvordan du bruger din strøm. Hvis man holder opvarmningen af hjemmet udenfor regnskabet, fordeler regnskabet sig hos en gennemsnitsfamilie sig ved:

Gudskelov er den største besparelse faktisk dig selv, og der kan være mange måder at opnå billigere elpriser og dermed spare penge på den næste elregning, hvis man blot tænker over sit strømforbrug på nogle af ovenstående poster.

 1. Standby tilstanden betyder IKKE, at du har slukket for apparatet.

  Selvom du har slukket for tv’et eller andre elartikler, er der ofte en lille rød lampe som lyser. Det betyder, at du ikke har slukket helt for dit strømapparat, og denne lille røde lampe kræver også strøm. For at være sikker på, at du har slukket helt for strømmen, er det vigtigt, at du slukker på kontakten i stedet. Du kan med fordel også anvende en elspare-strømskinne – på den måde er du sikker på, at alle enhederne, som er forbundet vil være slukket, når du slukker for din primære enhed.

 2. Slut med pingviner i køleskabet.

  For hver grad du sænker temperaturen i dit køleskab, så stiger dit elforbrug med hele 5%. Derfor skal du passe på med at køleskabet bliver for koldt, men hold det i stedet på omkring de 5 grader som det anbefales. Du har jo ikke pingviner derinde?

 3. Afrim din fryser.

  Din fryser bruger meget energi på at sænke temperaturen, da isen på siderne af fryseren isolerer. Er der bare en halv centimeter is på overfladerne i din fryser, kan det være en god ide at fjerne det jævnligt. Det du skal gøre, er at slukke din fryser og sætte en spand med varmt vand ind i den. På den måde bliver det meget lettere for dig at fjerne isen.

 4. Sluk din router når du ikke bruger den.

  Når du ikke bruger WiFi kan der faktisk være en del strøm at spare ved at slukke for din router. Tager du f.eks. på ferie er det en rigtig god ide at slukke for din router.

 5. Opdater dine lyspærer.

  Det kan være en god ide at skifte den gamle halogen- eller glødepære ud med en ny og smartere model. LED-pærerne mærkes som de bedste på markedet, og bruger 7 kWh om året. Denne type pære kategoriseres som energimærke A+. Det kan dog være en god ide at se efter LED-pærer hos de store veletablerede virksomheder. Det kan nemlig betale sig ikke at gå på kompromis med prisen, når man køber en LED-pære. Det skyldes, at der stadig findes mange billige udgaver af LED-pærer, som har problemer med lyskvaliteten. Man har nemlig oplevet, at disse sender et blåligt ubehageligt skær. Samtidig kan man opleve, at de ikke udsender den samme farve lys. Hvis man har en række af LED-pærer hængende i et parti ved siden af hinanden, kan det altså betale sig at købe nogle af god kvalitet.

 6. Udnyt forvarmen på din ovn.

  Som det ses i introduktionen til artiklen, så står madlavning for cirka 10% af dit elforbrug. Derfor kan det være en god ide at få skruet lidt ned for denne post. Hvis du laver mad i ovnen, som skal have mere end 15 minutter, betyder det sjældent noget for madens kvalitet om ovnen er varm forinden. Stil derfor maden i ovnen samtidig med, at du tænder for den – herved kan du sænke dit elforbrug på madlavningsposten.

 7. Det er en god ide at have styr på dit elforbrug.

  Der er undersøgelser, som viser, at man alene ved at holde øje med elforbruget kan spare omtrent 10% på strømmen. Hos Velkommen tilbyder vi, at du kan følge med i dit forbrug helt ned på timeniveau med vores selvbetjening. Dette kan give dig en ide om hvor det kan betale sig for dig at sætte ind for at spare på strømmen. Er der for eksempelvis store udsving i dit forbrug, kan det betyde, at du har en elartikel, som er i stykker. Hvis man opdager dette tidligt nok, kan der faktisk være rigtig mange penge at spare.

Har du en variabel elprisaftale kan du nyde fordelene af billig el, ved at tænke over dit strømforbrug.

Vil du have billig el og endda også fremme den grønne omstilling? Så læs mere her.