Læsetid: 4 min.

Solcelleanlæg – overvejelser før du investerer

solcelleanlaeg-tag

Et solcelleanlæg kan være relevant for dig, der både ønsker at spare på elregningen og samtidig vil tage hensyn til miljøet. Det er helt naturligt at spørgsmål hober sig op inden det endelige køb, kan mit hus mon holde til det? Er der plads til det? Hvad giver det egentlig af værdi til huset?

Der er uden tvivl flere ting at have styr på inden køb af et solcelleanlæg – derfor giver vi dig her svar på flere af spørgsmålene du kan sidde med. Før vi opridser de væsentlige punkter ved købsprocessen af et solcelleanlæg, er det også væsentligt at se ind i hvilke fordele og ikke mindst ulemper der er ved solenergien.
Der findes ikke mange ulemper ved solcelleanlæg, dog er en af de væsentlige ulemper, at trods billigere priser, er etableringsomkostningerne ved sådan et projekt væsentlig høje. Det er dog muligt at få finansieret det på fordelagtige vilkår flere steder og det kan i sidste ende skabe stor værdi for huset.

En af de store fordele ved solceller er at solenergi, som der produceres, er grøn strøm, og derfor et mere klimavenligt alternativ til andre energikilder og bidrager i høj grad til den grønne omstilling.

Udover at være en stor engangsinvestering giver solceller samtidig et sikkert investeringsafkast, der sørger for at du langt hen af vejen kan slippe for elregningen mange år frem. Flere cases udarbejdet af Energistyrelsen viser at solceller let kan skære 20% af elregningen i et el opvarmet hus. Udover at du spare penge mens du bor der, skaber etableringen af solceller også værdi til huset. Tag eventuel en snak med din lokale ejendomsmægler for at høre hvor meget merværdi etablering af solceller kan give netop din bolig.

Punkter der bør undersøges inden køb af et solcelleanlæg

  1. Er dit hus egnet til solceller og kan dit tag bære dem?

    Først og fremmest skal du få undersøgt, om dit tag kan bære et solcelleanlæg. Tagets bæreevne bliver i højt grad påvirket af, hvordan solcellerne bliver monteret, så det er væsentligt, at du finder ud af om taget skal understøttes. Tagets bærevne bliver samtidig påvirket af snefald, så solcellernes montering skal sikre at der ikke kan samle sig store mængder sne under dem. Kontakt en bygningsingeniør eller din installatør, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl. Heller kontakt dem en gang for meget, end en gang for lidt.
    En anden faktor du bør forholde dig til er, om dit tag er stort nok til, at du kan få nok solceller installeret, til at dække den andel af dit elforbrug som du vil have solcellerne til at stå for. Skulle du ikke være interesseret i at få solceller installeret på dit tag, kan du også vælge at få dem monteret på stativer på jorden eller på selve husets facade.

    Har du plads og hvor skal du placere anlægget?

    Størrelsen af dit solcelleanlæg vil afhænge af, hvor meget plads du har til rådighed, og hvor meget af dit elforbrug du vil have solcellerne til at dække. 6 kW-anlæg er ret udbredte og fylder 15 – 40 m2. Du får mest ud af dine solceller ved at placere dem mod syd med en hældning på 40-45°. Skulle du forvente at bruge mere strøm sent om eftermiddagen og om aftenen, end du forventer at bruge midt på dagen, kan du med fordel vende solcellerne mere mod vest end mod syd. Der er også nogle, der vælger at få deres anlæg vendt mod vest eller øst for at udnytte tagarealet bedst muligt og få produktionskurven fladet mere jævnt ud over hele dagen. Du bør få din installatør til at vurdere, hvilken placering der vil være optimalt for dig og din bolig – men husk, at der i sommerhalvåret ikke bør være mærkbar skygge på anlægget i dagstimerne (ca. fra kl. 9-17). Her kan du se Teknologisk Instituts oversigt over solcellers ydelse, og hvordan denne påvirkes af deres placering.

  2. Før køb bør du kontakte kommunen samt sætte dig ind i reglerne på området

    Før du køber et solcelleanlæg, bør du kontakte din kommune for at høre, om fredninger, servitutter og lokalplaner tillader dig at opføre solceller på dit hus. I mange kommuner er der også regler for, hvor solcellerne må placeres, således at det ikke går ud over æstetikken i området. Derfor anbefaler vi, at du kontakter din kommune, før du køber solcelleanlæg.
    Tjek reglerne i bygningsreglementet for at være sikker på, at dine solceller bliver placeret korrekt og lovligt. Læs mere i Bygningsreglementet om solceller.

     

  3. Tag hensyn til dine naboer

    Selvom solceller giver mindre genskin end et ovenlysvindue, kan det alligevel være, at dine naboer vil blive generet af det. Hvis du kan se det som værende et problem, kan du med fordel overveje at få solceller med en nubret overflade, der giver blødere reflekser – eller du kan få solceller med antirefleksbehandling.

Der er uden tvivl en del ting at holde styr på inden, under og efter et køb af solcelleanlæg. Når du er kommet så langt at alle overstående punkter er besvaret, kan du gå videre til at få indhentet tilbud, ved at få flere installatører til at gennemgå dit hus og samtidig rådgive dig om bl.a. anlæggets størrelse og placering. Når du leder efter en installatør, vil det være en fordel at se efter en VE-godkendt installatør. VE står for vedvarende energi, herunder solenergi. Ved at vælge en VE-godkendt installatør sikre du at du får det største udbytte af dit solcelleanlæg. Energistyrelsen har lavet en oversigt over VE-godkendte virksomheder her.

Læs også flere cases omkring installation af solceller, udarbejdet af Energistyrelsen her.

Ønsker du at bidrage til den grønne omstilling og benytte dig af grøn strøm for det resterende af dit elforbrug som solcellerne ikke dækker?