Læsetid: 4 min.

Hvilken energivenlige pære skal du vælge?

Velkommen_groent_elselskab

Hvis du er interesseret i at finde ud af hvilken sparepære, der har det bedst mulige lys og samtidig den, som kan lette mest på elregningen – Så læs med her.

Vil du gerne have billigere el, og samtidig bidrage til bæredygtighed med grøn energi? Så kan det være en god ide at skifte den gamle halogen- eller glødepære ud med en ny og smartere model. Der er dog en række overvejelser, som du skal gøre dig, før du skifter den gamle pære ud. I hvert fald hvis du ikke vil gå på kompromis med optimale arbejdsbetingelser, hyggeligt indeklima og stemningen i hjemmet. Det skyldes, at der er relativ stor forskel på lyskvaliteten. Hver enten du vælger at gå med en sparepære eller en LED-pære som alternativ.

Hvornår kan det betale sig at vælge en sparepære?

Det ses, at lyskvaliteten betyder mere og mere for den enkelte dansker i dag. Lyset kan være med til at bestemme en stemning både inden- og uden for huset. Der findes derfor en række af forskellige lyspærer, hvor man kan regulere lyset i både dens styrke og farve. Nogle mennesker finder sig bedre tilpas med mere koldt lys, mens andre foretrækker en mere varm belysning. Der er stor variation i sparepærernes lyskvalitet. Ser man på sparepærer helt traditionelt, så er de kendt for at udsende en meget kold belysning. Dog findes der i dag mange sparepærer med en tilfredsstillende farvetemperatur.

Sparepærens temperatur på selve pæren kan blive meget varm. Det skyldes, at den herigennem kompenserer for dens evne til at gengive farve, modsat LED- og halogenpærer.

Det er ikke alle sparepærer, som kan dæmpe belysningen, og dette skal du være opmærksom på når du køber en sparepære. Det er også værd at vide om sparepærer, at disse kan kræve tid for at tænde. Dog er det ikke alle, og nogle sparepærer tænder lige med det samme.

Sparepærer kategoriseres som energiklasse A, og ligger altså i den gode ende af skalaen, når man ser på det ud fra et energibesparende perspektiv. Man kan spare hele 75-80% energi, sammenlignet med en glødepære, hvis man får samme lumen ud af en A-pære på 12-15 watt.

LED-pærerne mærkes som de bedste på markedet, og bruger 7 kWh om året. Denne type pære kategoriseres som energimærke A+, mens den førnævnte halogenpære kan kategoriseres som energimærke C, og bruger 30 kWh om året.

Det skal nævnes, at sparepærerne bliver udfaset i år (2021), hvorfor det kan anbefales at vælge en LED-pærer frem for en sparepære.

Kvaliteten ad LED-pærer

LED-pæren er kendt for at være svaret på fremtidens energivenlige belysning. Det skyldes, at LED-pæren bruger mindre strøm end A-pæren, mens muligheden for regulering af lyset i form af farvetemperaturer og lysstrømmen er til stede. Samtidig fungerer LED-pæren helt optimalt i kolde omgivelser, og tænder med det samme, ved et tryk på kontakten. Man skal dog ikke være for hurtig, når man er på jagt efter en ny LED-pærer. Denne type pære udformes nemlig i mange forskellige kvaliteter, hvor nogle af dem kan betegnes som ringe.

Hvis du kigger efter en LED-pære, så se efter, hos de store veletablerede virksomheder, som producerer disse. Det kan nemlig betale sig, ikke at gå på kompromis med prisen, når man køber en LED-pære. Det skyldes, at der stadig findes mange billige udgaver af LED-pærer, som har problemer med lyskvaliteten. Man har nemlig oplevet, at disse sender et blåligt ubehageligt skær. Samtidig kan man opleve, at de ikke udsender den samme farve lys – Så hvis man har en række af LED-pærer hængende i et parti ved siden af hinanden, kan det betale sig at købe nogle af god kvalitet.

Ydermere skal man være opmærksom på mærkatet ’warm dimming’, hvis man vil have en LED-pære med samme dæmpningsfunktion, som glødepæren har. Det er nemlig typisk for LED-pæren, at dennes lysstyrke blot bliver mindre, mens den rødlige glød ikke følger med.

Overblik over markedet for energivenlige pærer

Som en tommelfingerregel kan du kigge på hvor mange watt/lumen, den enkelte pære bruger. Jo færre watt eller lumen som pæren forbruger, jo mindre energi vil pæren bruge, og vil dermed sænke elregningen mest mulig. Men hvis man vil have den mest optimale belysning, med det mindst mulige energiforbrug, skal man dog være opmærksom. Det er derfor vigtigt at forventningsafstemme, hvilken belysning man har brug for på den pågældende placering.

Nogle gode råd når du skal ud og købe en energibesparende pære er:

    1. Vær opmærksom! Producenternes angivelser kan godt snyde. Det skyldes, at det er producenternes egne specifikationer, der står på emballagen, som ikke eftertjekkes af eksperter.
    2. Det kan være en god ide at gå i en butik, hvor der er prøveopstilling. På den måde kan du selv vurdere hvilken styrke og lyskvalitet, der passer til dit behov.
    3. Hvis du køber dine LED-pærer online, så sørg for at købe en enkelt sparepære, som du er tilfreds med, før du køber et helt parti af den samme pære.
    4. Ydermere skal man have for øje, at der garanteres en ekstremt lang levetid på denne type pære, hvilket i nogle tilfælde ikke er gældende. Husk derfor altid at gemme kvitteringen, da forhandlere muligvis vil godtage levetidsgarantien på pæren.

 

Du kan blive endnu klogere på sparerpærer på disse links, hvor vi selv er blevet inspireret og har fundet tal.